trouble code p1316 - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-31-2006, 10:27 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Oct 2006
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
trouble code p1316

hey ,new member great forum.anyway my 2001 f350 7.3L was running rough and check engine lite on code p1316 inj crct idm problem.it was interm.for a while then stayed on for good.searched the net for info and found the forum.checked the harness connector inside valve cover and found it loose.ford part#2c3z 14a163 ab locking clip took care of problem and my truck runs GREAT.great info thanks
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 10-31-2006, 10:55 AM
I don't know nuttin....

 

Join Date: Jul 2006
Location: Tuttle, OK
Posts: 17,096
Thanks: 0
Thanked 7 Times in 7 Posts
Feedback Score: 0 reviews
to Powerstroke.org!
Glad you could find the information you needed! Thats what we are here for!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 10-31-2006, 11:21 AM
PIPE HITTER
 

Join Date: Mar 2006
Location: Republic of Texas
Posts: 1,472
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Good to have you, glad we could help.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 10-31-2006, 05:05 PM
Banned
 

Join Date: Jan 2006
Location: central coast, california
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Glad we helped....and more importanly.......

Most dealers dont know of the locking tabs you used...i have meant to get the part number from work but keep forgetting. THANK YOU for posting it as i will now put it in the tech files to help other members
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 02-21-2009, 08:11 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Apr 2007
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Not to revive a very old thread..but Huge thanks to this forum. My wife got home last night with the Excursion running real rough, said the check engine light came on. First instinct was the CPS was about to go, so I swapped in the new one I had in the glove box. (It had never been replaced with 145K on it). Well no change. Got the code P1316. Pulled the driverside valve cover off (that back bolt is a PITA) and found the connector was loose (****ed to one side). Didnt get a new one (probably should soon as it was 11PM), just plugged it back together. Fired it back up and runs great again.

AGAIN. Huge Thanks to this forum.

Are both sides prone to this problem? or just the driverside? Should I replace both next time?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 03-19-2009, 06:55 PM
Member
 

Join Date: Oct 2005
Location: Oregon
Posts: 71
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I am so glad I found this. I have the same problem and it sounds like this will fix it. So is there another plug on the other side (pasenger) Do I need to get new valve covers as well?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 07-27-2009, 07:19 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2009
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
good info hope it helps me

i have the same code and i know that my harness is loose didnt think anything of it at the time. replaced the injectors on the driver side and noticed it just pushed it in and went on about my way. ill replace the part and see if it helps.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 03-09-2010, 07:57 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Mar 2010
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
had the same code also i replaced both wiring harnesses from advanced for $ 48.00 they have a new design that clips better. thanks for all the advice guys
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 07-28-2010, 06:48 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2010
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Cool little help \

I have same problem. Were is the located at. The form that tells you were the is located and how to access the harness and what not. Ty so much guys for all the help.....
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 07-29-2010, 02:03 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Mar 2010
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
both harnesses are under the valve cover they make wedges for the old harness also but i was working on a van and it takes a day to remove a valve cover on the pass. side so new harness...
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 09:54 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors