2002 F350 Alternator and trouble codes - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 Old 06-21-2013, 09:44 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jun 2013
Location: Salt Lake City
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Exclamation 2002 F350 Alternator and trouble codes

P0562 - Low Voltage
P0381 - Glow plug heater indicator circuit
P0603 - ICM Keep alive memory

2002 F350

Last night I was driving home and the ABS light came on. Then my brake controller stopped working. the cigarette lighter LED went out and then the radio, followed by the instrument cluster. Lights, tails, just dead.

Indicative of an alternator, right? I replaced it and it did the same thing within 20 minutes. Tested the old alternator and it's definitely bad. The new one tests good. I tried 2 different alternators just for kicks. Same thing happens every time.

The codes all just mean the batteries are dead or lost voltage so nothing really "telling" about them.

Any help would be appreciated. Did I cook my batteries? I did notice voltage dropped to ~6v while everything was going out and then once I was running blind with no lights the voltage shot up to ~16.2v.

Thoughts, suggestions?
blaqkout is offline  
post #2 of 5 Old 06-22-2013, 01:15 PM
Powerstroke.org Sponsor

 
Corey@CNCFAB's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Defiance, OH
Posts: 9,848
Thanks: 811
Thanked 549 Times in 503 Posts
Mentioned: 228 Post(s)
Quoted: 549 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
Quote:
Originally Posted by blaqkout View Post
P0562 - Low Voltage
P0381 - Glow plug heater indicator circuit
P0603 - ICM Keep alive memory

2002 F350

Last night I was driving home and the ABS light came on. Then my brake controller stopped working. the cigarette lighter LED went out and then the radio, followed by the instrument cluster. Lights, tails, just dead.

Indicative of an alternator, right? I replaced it and it did the same thing within 20 minutes. Tested the old alternator and it's definitely bad. The new one tests good. I tried 2 different alternators just for kicks. Same thing happens every time.

The codes all just mean the batteries are dead or lost voltage so nothing really "telling" about them.

Any help would be appreciated. Did I cook my batteries? I did notice voltage dropped to ~6v while everything was going out and then once I was running blind with no lights the voltage shot up to ~16.2v.

Thoughts, suggestions?
What brand of alt did you put in? Cheap auto part stores tend to be, well, cheap. Its common to go through 2-3 to get a good one for our trucks to like. The new voltage regulator could be quirky.

Sent from AutoGuide.com Free App

E99CCLB 450/400s,STG1cam, KC38R, 4" exh,CNC FAB fuel&oil lines,140vIDM,BTS,S&B

97 ECLB F250 4x4 stock
96 CCLB F350 4x4 stock



EDGE,S&B,SCT,PHP Hydra,TS-Perf,OEM parts,Sam Wyse trans,VB's,LED's,MBRP,ISSPRO,ICON,FOX,KC TURBOs,SD 7.3 fuel kits, HPOP lines

www.cncfab.us or email sales@cncfab.us

Corey@CNCFAB is online now  
post #3 of 5 Old 06-24-2013, 06:23 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jun 2013
Location: Salt Lake City
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Thanks for the replies everyone. It turned out that the 3rd one worked. The first two were bad. That's what you get from O'Reilly, I guess. The last one I picked up from Autozone (a re-manufactured one) and it worked great no issues so far.
blaqkout is offline  
post #4 of 5 Old 06-26-2013, 08:32 AM
Powerstroke.org Sponsor

 
Corey@CNCFAB's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Defiance, OH
Posts: 9,848
Thanks: 811
Thanked 549 Times in 503 Posts
Mentioned: 228 Post(s)
Quoted: 549 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
Quote:
Originally Posted by blaqkout View Post
Thanks for the replies everyone. It turned out that the 3rd one worked. The first two were bad. That's what you get from O'Reilly, I guess. The last one I picked up from Autozone (a re-manufactured one) and it worked great no issues so far.
That's why went with DC Power. Pricey though.

Sent from AutoGuide.com Free App

E99CCLB 450/400s,STG1cam, KC38R, 4" exh,CNC FAB fuel&oil lines,140vIDM,BTS,S&B

97 ECLB F250 4x4 stock
96 CCLB F350 4x4 stock



EDGE,S&B,SCT,PHP Hydra,TS-Perf,OEM parts,Sam Wyse trans,VB's,LED's,MBRP,ISSPRO,ICON,FOX,KC TURBOs,SD 7.3 fuel kits, HPOP lines

www.cncfab.us or email sales@cncfab.us

Corey@CNCFAB is online now  
post #5 of 5 Old 07-02-2013, 08:56 AM
Member
 
Ace7.3's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I keep having issues with alternators as well. Oreilly ones kept crapping out. Went through 3 in a week. Then bought a motorcraft from ford. It's working but voltage seems strange to me. My Edge readout shows 13.3-13.6 usually. Occasionally it'll show 14.1 or so.

2002 3/4 Lariat,DIY,Zoodad,boost fooler,CCV,HPX,EBPV,Wicked wheel,Auto Meter gauges,Edge Evo II 100 horse,MBRP 4",203*
Ace7.3 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome