P1316 on start-up - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-19-2013, 06:03 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Sep 2008
Location: Southern MD
Posts: 588
Thanks: 12
Thanked 12 Times in 12 Posts
Feedback Score: 0 reviews
P1316 on start-up

Looking for a little advice...Truck throws the P1316 code on the first start up of the day and runs rough. Once the truck gets warm the CEL goes out and stays out and the truck runs great. I checked the connectors and everything seems solid. Any recommendations before replacing the IDM?

Thanks,
Mike
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 05-19-2013, 07:27 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2007
Posts: 5,183
Thanks: 4
Thanked 117 Times in 111 Posts
Feedback Score: 3 reviews
Have a Buzz Test performed to allow the IDM to resolve further codes that will help you narrow-down the problem. The IDM is the most expensive part it could be, you'd hate to replace it and still have the problem....

If you're ambitious, pull both valvecovers and inspect the UVCH connectors for early signs of failure.

Have a look at this vid (I just posted this in another link not 10 secs ago... )

Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 05-19-2013, 01:44 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Sep 2008
Location: Southern MD
Posts: 588
Thanks: 12
Thanked 12 Times in 12 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Thanks and have already checked all the connectors. Don't have access for a buzz test; however, took the advice of some others and did a candle wax test...all appeared to melt evenly. Because the IDM code only comes on when the motor is cold, leads me to believe the IDM is faulty. Not sure, but I don't really have any other ideas. The truck runs strong when warm with no code.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 05-20-2013, 02:23 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Sep 2008
Location: Southern MD
Posts: 588
Thanks: 12
Thanked 12 Times in 12 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Update...I got in the truck this afternoon to check it out and it started w/ no code, no rough idle, no issue at all. Now I am really confused. Anyone have these gremlins? Was the P1316 just a sign of future issues? Hate replacing something that isnt needed. Any advice is certainly welcomed.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 09:32 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors