WHITE SMOKE AT STARTUP - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 Old 01-12-2008, 12:04 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Dec 2007
Location: Asheboro
Posts: 21
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
WHITE SMOKE AT STARTUP

I HAVE A 2001 F-250 7.3 PSD AND WHEN I FIRST START IT IN THE MORNING I HAVE A DECENT AMOUNT OF WHITE SMOKE COMING OUT UNTIL THE ENGINE WARMS UP. IS THIS NORMAL? IF I LET IT SIT FOR A COUPLE OF HOURS AND THE ENGINE COOLS DOWN IT DOES IT AGAIN UNTIL IT WARMS UP. THIS IS MY FIRST DIESEL AND IT HAS ME ALITTLE WORRIED.
policek9 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 Old 01-12-2008, 03:09 PM
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I wouldn't worry about it as long as its running fine once its warmed up. I had five glowplugs that didn't work at all and the winter before I changed them the thing would smoke like crazy, I mean embarassingly bad. It doesn't smoke at all now. Could be you have one or two bad glowplugs. We are talking about WHITE smoke don't forget. If it was blue I wouldn't tell you this.
condon66 is offline  
post #3 of 6 Old 01-15-2008, 06:51 AM
Powerstroke.org Fanatic
 
basicbajax's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: pomona
Posts: 145
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Okay what about a little blue smoke during warm up. I just thought it was a rich mixture during warmup process.
basicbajax is offline  
post #4 of 6 Old 01-15-2008, 06:54 AM
Powerstroke.org Fanatic
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 92
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
My truck only does that if it gets down in the teens and I let it sit over night...but if I let cool down and start it, it doesnt really at all.
KatieRay is offline  
post #5 of 6 Old 01-15-2008, 05:28 PM
Member
 
lizardj1986's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Deep South Texas
Posts: 73
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
MINE DOES THE SAME! YOU PROBABLY HAVE A LEAKING INJECTOR. GOOD RESON TO UPGRADE! LOL GOOD LUCK BUDDY!
lizardj1986 is offline  
post #6 of 6 Old 01-15-2008, 05:32 PM
Compression Ignition Addict
 
Strőkër~X's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Tulsa, OK
Posts: 4,230
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
it could very easily be a glow plug relay, that means it does not llow for the glow plugs to warm up at all.

im still alive and kickin...find me on FB..."StrokerX1"
SOLD my truck, another Diesel within 2011
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


NOTE: if your on OK and need some PSD work done, i know a dealer tech who does the work....PM me!
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Strőkër~X is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome