Injector / IDM Drama (nightmare) - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-26-2007, 05:33 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2007
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Injector / IDM Drama (nightmare)

I have a 2001 CC with 200k miles.

My truck ran 'ok' until last week. Took in for diag because I thought I had at least one poor injector (and noisy)...#8...and want to get it right before installing Jody's DP-Tuner chip. To make a long story short...I had them replace all 4 on that side while they were in there (not my best decision). CCT and other diags afterward showed some issues, even with injectors that had not shown poor before and/or were just replaced with new ones. They put a new UVC harness on (only on drivers side they were in) and re-tested...same results. Said IDM was bad or going bad.

ANyway....truck ran fine for 20 miles. Upon all future cold cranks, terrible idle and terrible performance (30-40 mph max). But....on every cold start..after about 20 minutes of driving, truck straightens out and runs 'almost' nor.mal. Still has a noticable miss and still chugs up small inclines (original issues). On small occassions, it actually feels like it runs on all cylinders and has decent power.

This last test today showed faulty PCM not the IDM. They said I have a likely electrical issue causing the various codes and erradic performance. They also said the ODB port didn't have any power until they 'jiggled' the fuse box.

So now the question....how to find the issue? Thoughts?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 12-26-2007, 06:09 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Sep 2007
Location: Eastern Ky
Posts: 279
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Do you no what the codes were mine had same problems and the IDM was bad. If it is your idm dont buy it off the stealership they want 975.00 bought mine off of IH.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 12-27-2007, 11:38 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2007
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by powerplant View Post
Do you no what the codes were mine had same problems and the IDM was bad. If it is your idm dont buy it off the stealership they want 975.00 bought mine off of IH.
I believe P1294 was one of them. one was for IDM and one was for something related. Don't have them in front of me.

I'm investigating valve cover wiring connections (outside cover) today. I was thinking of getting the IDM online ($150-$300) depending on age and source. My only question....how the heck do you get to it? did you do yours? how long did it take? anything to do to IDM other than plug it in?

THANKS
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 12-29-2007, 06:41 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Sep 2007
Location: Eastern Ky
Posts: 279
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
early 99 is behind iner finder well drivers side on fire wall. one bolt bracket plug in bolt up and start.Herd the ones off e-bay are junk.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 01-03-2008, 12:30 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Sep 2007
Location: Eastern Ky
Posts: 279
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Did uyou get it figured out.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 01-03-2008, 12:39 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2007
Location: Cornwall, PA
Posts: 236
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Hey AOCABROWN, if you do need an IDM let me know. I have a rebuilt unit that was never installed I'll ship to ya for $150.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 01-03-2008, 09:17 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2005
Location: Big Cypress Indian Reservation
Posts: 2,756
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Mine did kinda the same thing but ended up being a short in the main wiring harness.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 01-03-2008, 09:21 PM
Banned
 

Join Date: Jan 2006
Location: central coast, california
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
check the harness right where the bulkhead connector goes over the drivers side valve cover. Disconnect the bulkhead and look at the wires and see if any have rubbed through the insulation while rubbing on the valve cover...
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 02:12 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors