Is the 7.3L an "interferance" motor??? - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-20-2007, 12:51 PM
HardLuck Case of the Year
 

Join Date: Sep 2006
Location: Catonsville, MD
Posts: 3,541
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to Ditty Send a message via Yahoo to Ditty
Is the 7.3L an "interferance" motor???

OK...so about 10 mins ago, I got home and noticed that my EGT gauge was jumping around. SO I popped the hood to make sure the power cable was cool and I noticed three things:
1) the cable was a little loose; no big deal.
2) the nitrous port on the IC cold pipe is loose; nothing a little wrenching won't fix
3) and the MFing serpentine belt is starting to shred!!! (It's shredding on the outer edge...like a tooth is now missing.)

Question is: If the belt lets loose before I can go get another one, is my engine toast? Or am I worrying about nothing?
I'm going to eat my dinner and go get another belt ASAP...but what if it lets go before I can change it? (I'm planning on doing it tomorrow.)

Thanks
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 11-20-2007, 01:05 PM
International Threat
 

Join Date: May 2006
Location: Elkton, MD
Posts: 13,087
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 3 Posts
Feedback Score: 1 reviews
It'll run w/o it.. hope it doesn't take out the rad hose with it!

you just won't be turning the accessories.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 11-20-2007, 01:08 PM
HardLuck Case of the Year
 

Join Date: Sep 2006
Location: Catonsville, MD
Posts: 3,541
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to Ditty Send a message via Yahoo to Ditty
Thanks Marty! That's what I needed to KNOW.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 11-20-2007, 01:11 PM
Thats Mr. Oil Leak.....

 

Join Date: Oct 2006
Location: Cypress / Houston
Posts: 9,526
Thanks: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to MrJohnWayne Send a message via MSN to MrJohnWayne Send a message via Yahoo to MrJohnWayne
yeah it will run without it just be sure to watch the temp if it does throw it! While you are at it check the idler pulley and tensioner assy. My truck threw 2 new belts (like you described - 1 or 2 ribs were missing) before I figured the tensioner was bad and needed to be replaced.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 11-20-2007, 01:12 PM
Jon
Guest
 
Posts: n/a
Well

it will run without it but you wont have a water pump without it. make sure that its just the belt and not a pully coming off. Check the ps pully for sure. Oh and you might as well put a tensioner on while your at it. There junk too.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 11-20-2007, 01:14 PM
HardLuck Case of the Year
 

Join Date: Sep 2006
Location: Catonsville, MD
Posts: 3,541
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to Ditty Send a message via Yahoo to Ditty
I checked it and it's just the belt that is goofed. All the pullys feel nice and tight. I'll double check 'em all when I install the new belt.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 11-22-2007, 07:23 PM
Electrical Ogre
 

Join Date: Aug 2007
Location: Calgary, Alberta
Posts: 11,336
Thanks: 29
Thanked 40 Times in 37 Posts
Feedback Score: 1 reviews
...and yes the 7.3 has an interference design, which we don't need to worry about unless one of the timing gears drops..
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 11-23-2007, 02:19 AM
HardLuck Case of the Year
 

Join Date: Sep 2006
Location: Catonsville, MD
Posts: 3,541
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to Ditty Send a message via Yahoo to Ditty
I thought about that after I typed it all. I'm used to thinking about my 2.0L I4 in my Neon. The cams are driven off of a belt to the crank...so when it goes so does the motor. Thanks for the help guys. With Thanksgiving and all I haven't gotten around to getting to the store and buying a belt. I also have not be able to get under the hood and fix the nitrous fitting that is loose. I have noticed the EGTs getting high faster since it's loose. I've just been babying it and trying to stay under 600 deg on the Post turbo EGT.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 10:39 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors