Wait to start light and obd2 port not working - Ford Powerstroke Diesel Forum

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 9 Old 01-19-2013, 08:16 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
jwr1527's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Sarasota, FL
Posts: 253
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Wait to start light and obd2 port not working

Okay guys I've looked everywhere for a solution to this problem but can't find one and it's got me baffled. What is happening is that if I turn the truck off and then restart it within a min or two, like if I'm in a drive thru or something, the wait to start light doesn't come on and also my edge cts will not power back up because the obd2 port isn't working either. If it is longer than a couple minutes it works fine no problems at all. The truck runs great and everything else I know of works fine when this happens so it's not really a huge deal but it drives me crazy that I can't figure out why. If anyone knows of any solution or can at least explain why this might be happening I would appreciate it. Thanks

1999 ccsb lariat f250 Zf6 swap. 8 inch lift 37x12.50 Nitto trail grapplers on 20x12 moto metal mo962's. Dp tuner, 4" exhaust, 6000k hid head and fog lights, led cab, clearance, and mirror lights, 05 coversion, smoked cab lenses, 08 mirrors, and 05 dash conversion.
jwr1527 is offline  
post #2 of 9 Old 01-19-2013, 03:42 PM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 6,204
Thanks: 7
Thanked 233 Times in 224 Posts
Mentioned: 6 Post(s)
Quoted: 75 Post(s)
Feedback Score: 3 reviews
I Can't Imagine what would be the reason it would fix itself after a few mins...

But, the dead OBD port and No WTS is an indication the PCM isn't running. TAKE THAT EDGE THING OFF! Either that's what's confusing the PCM or power is dropping-off and restoring itself (but, again, I have No Idea how that would work).
NoRalPh is offline  
post #3 of 9 Old 01-19-2013, 04:16 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
jwr1527's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Sarasota, FL
Posts: 253
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Re: Wait to start light and obd2 port not working

The edge is just an insight cts. I have a separate dp-tuner

1999 ccsb lariat f250 Zf6 swap. 8 inch lift 37x12.50 Nitto trail grapplers on 20x12 moto metal mo962's. Dp tuner, 4" exhaust, 6000k hid head and fog lights, led cab, clearance, and mirror lights, 05 coversion, smoked cab lenses, 08 mirrors, and 05 dash conversion.
jwr1527 is offline  
post #4 of 9 Old 01-19-2013, 04:20 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
jwr1527's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Sarasota, FL
Posts: 253
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Re: Wait to start light and obd2 port not working

And if the pcm wasn't running wouldn't the truck not start and run at all.

1999 ccsb lariat f250 Zf6 swap. 8 inch lift 37x12.50 Nitto trail grapplers on 20x12 moto metal mo962's. Dp tuner, 4" exhaust, 6000k hid head and fog lights, led cab, clearance, and mirror lights, 05 coversion, smoked cab lenses, 08 mirrors, and 05 dash conversion.
jwr1527 is offline  
post #5 of 9 Old 01-19-2013, 06:33 PM
Doesn't Even Care


 
HVAC SuperTech's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Fletcher, NC
Posts: 18,045
Thanks: 105
Thanked 139 Times in 134 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 69 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Re: Wait to start light and obd2 port not working

That's why you don't have wts light and no obd2 power. I doubt it's the edge... although its an easy test....

Might be something getting hot and tripping like an inline circuit breaker or something

Sent from my SCH-R530U using AutoGuide App

Nick
E99/CC/Lariat/Factory Wide Body Kit
"The Mistress"
Power Hungry Performance HYDRA Chip
Custom Tuned by Bill@PHP, Tony Wildman@Total Diesel Performance and Lars@Gearhead



D66 w/Dieselsite WW2, Full Force 250/100s, Adrenalin HPOP, Built Trans, Walbro Fuel Pump, S&B Intake, 6" Stacks, Leveling Kit, Eagle Alloy Wheels, 315/75/16 Grabber AT2s & Much More




HVAC SuperTech is offline  
post #6 of 9 Old 01-19-2013, 06:43 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
jwr1527's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Sarasota, FL
Posts: 253
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Re: Wait to start light and obd2 port not working

Ya its not the edge, it does it when it's not plugged in. But like I said everything else works fine, truck runs great its just kinda annoying that my edge won't turn back on until I shut it off again. The wts light doesn't bother me that much

1999 ccsb lariat f250 Zf6 swap. 8 inch lift 37x12.50 Nitto trail grapplers on 20x12 moto metal mo962's. Dp tuner, 4" exhaust, 6000k hid head and fog lights, led cab, clearance, and mirror lights, 05 coversion, smoked cab lenses, 08 mirrors, and 05 dash conversion.
jwr1527 is offline  
post #7 of 9 Old 01-19-2013, 09:19 PM
Powerstroke Techie
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 1,834
Thanks: 40
Thanked 50 Times in 50 Posts
Mentioned: 11 Post(s)
Quoted: 64 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
i would check grounds. typically, a problem that occurs intermittently is going to be a ground issue. or some other form of resistance

the richest ones are not those who have the most, but those who need the least
kaya is offline  
post #8 of 9 Old 01-20-2013, 05:57 AM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 6,204
Thanks: 7
Thanked 233 Times in 224 Posts
Mentioned: 6 Post(s)
Quoted: 75 Post(s)
Feedback Score: 3 reviews
I guess I misunderstood what you were saying. If you wait a min or two it will start, but you Still don't get a WTS light? (I assumed it came back and Then it would...)

TAKE THAT DpTuner THING OFF! (seriously, if it starts then yes, the PCM is running but something is confusing it for it not to illuminate the WTS light and not start back up right away) If it IS some sort of "logic problem" removing the tuner would be the place to start.
NoRalPh is offline  
post #9 of 9 Old 01-20-2013, 08:26 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
jwr1527's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Sarasota, FL
Posts: 253
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Re: Wait to start light and obd2 port not working

Ya the truck starts and runs fine no matter what but the wts and obd2 port won't come on unless it sits for more than a min or two. It's kinda hard to explain. Like I said it's more annoying than anything and it's not really a problem I have everyday because I'm not usually stopping and restarting all the time.

1999 ccsb lariat f250 Zf6 swap. 8 inch lift 37x12.50 Nitto trail grapplers on 20x12 moto metal mo962's. Dp tuner, 4" exhaust, 6000k hid head and fog lights, led cab, clearance, and mirror lights, 05 coversion, smoked cab lenses, 08 mirrors, and 05 dash conversion.
jwr1527 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome