Glow plug warm up cycle? - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-14-2007, 08:01 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2006
Location: Scituate
Posts: 176
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to pojo4223
Glow plug warm up cycle?

About a week ago i noticed that when i turn the key to allow the glow plugs to cycle and warm up, theres this weird turbulence/pulsating noise that starts....? The truck starts up just fine and no difference in the performance. the noise goes away after the truck starts and thats the end of it. just curious what this might be? it is getting pretty cold at night and during some days here in Rhode Island, but i'm not sure if thats got anything to do with it? thanks for any advice in advance guys.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 11-14-2007, 08:30 AM
Cynic
 

Join Date: Jun 2007
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 11,179
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
My early 99 has always done that.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 11-14-2007, 12:54 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2006
Location: Scituate
Posts: 176
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to pojo4223
thanks for the input i appreciate it. Just a bump to see if anyone has any other ideas.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 11-14-2007, 12:58 PM
Navy Beer Guzzler

 

Join Date: Jan 2007
Location: Leander, Texas
Posts: 264
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Does it sound like a little pump. Because there is an electric vac pump under hood that sometime comes on when you turn on the key
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 11-14-2007, 01:01 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2006
Location: Scituate
Posts: 176
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to pojo4223
slightly, but its constant lately until i start the truck after the warm up light goes off
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 11-14-2007, 04:24 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Sep 2006
Location: Scituate, Massachusetts
Posts: 1,395
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Yup I think its the vac. pump PJ. GUYYYYY!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 11-15-2007, 04:58 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Sep 2007
Location: Eastern Ky
Posts: 279
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Vac pump mine seems to run more on start when the temp cools down.Its on the passenger side finder well.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 11-16-2007, 03:53 AM
Powerstroke Junkie


 

Join Date: Aug 2006
Location: Mayberry, NC
Posts: 8,309
Thanks: 0
Thanked 37 Times in 9 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Do your hubs still lock, or is the air blowing only out of the defrost vent? These are signs of a vacuum leak or pump problem.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 11-16-2007, 04:39 PM
Member
 

Join Date: Oct 2007
Posts: 42
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
me` too

hey nchornet, my 02 only blows out the defrost vent since my accident, I assumed a vacuum leak , where should I start?my heater box was changed by the repair shop and does not change possitions anymore (feet-face-only defrost)

thanks
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 11-17-2007, 12:27 AM
Member
 

Join Date: Mar 2007
Location: Darby, Montana
Posts: 84
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I would start by going back to the repair shop and telling the to finish the job.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 12:35 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors