Recurring problem - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-13-2012, 04:38 AM
Member
 

Join Date: Aug 2011
Posts: 43
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Recurring problem

Hello,

I've been reading and learned a lot on this forum, but my problem stays. It's a long post to be sure I give all info.

A little history:
I bought a 2001 7.3 PSD in 2011 with 150k miles on it which sometimes had problems starting, mostly when it was cold (40F or 5C). Sometimes it ran rough, other times it ran perfectly. The rough running increased in frequency until this summer, when it ran roughly all the time. (feels like on 7 cylinders) By roughly I mean there's a vibration through the whole truck body.

Since I've bought it, I had the starter replaced with a denso starter because it was turning over very slowly, replaced the IPR, replaced all glow plugs, replaced both batteries and replaced the CPS with a black Delphi.

A month ago I was driving along the hi-way and began to run on 4 cylinders instead of 8. Then I've had the UVCH replaced together with the valve cover gaskets. The UVCH and gaskets are one piece now, so they can't get disconnected anymore.

Now all these things have been replaced and again it sometimes runs perfectly, but runs rough when starting with a cold engine and now it's 28F (-2C) and doesn't even start at all. It does blow white smoke from the exhaust, but that's after more than 10 seconds of cranking.

Since it's only when it's cold (all things being relative), I would assume it has nothing to do with wiring, but more with the electronics inside the IDM that's going bad? Can the IDM go bad when the UVCH is not well connected?

Any ideas??

I've been reading hundreds of posts about bad starting, running rough and missing and I always read the same answers and I think I've replaced just about everything that's been suggested, but my problem doesn't seem to go away. There are 2 things that were not replaced yet: the IDM and the injectors.


Thanks,
Mark

Last edited by Mark_be; 12-13-2012 at 04:41 AM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 12-16-2012, 01:22 AM
Winning DUHHH


 

Join Date: Sep 2010
Location: Sunrise Beach, MO
Posts: 2,357
Thanks: 0
Thanked 10 Times in 10 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I'd bed you have bad glow plugs, on combination with a weak or failed gpr. White smoke while cranking = fuel, which in turn means the idm is working.


Sent from my iPhone using AutoGuide.com App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 12-16-2012, 01:23 AM
Winning DUHHH


 

Join Date: Sep 2010
Location: Sunrise Beach, MO
Posts: 2,357
Thanks: 0
Thanked 10 Times in 10 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I had 3 bad glow plugs at 150 k, I just replaced all 8 make sure to get motor craft!!!!


Sent from my iPhone using AutoGuide.com App
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 02:10 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors