GEM issues, No 4wd, Need Help please - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-21-2012, 02:19 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2009
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
GEM issues, No 4wd, Need Help please

Just recently had my heater core go out of my 4wd 2002 F350 PSD. Equipped with Auto tranny, ESOF and electric everything Lariat package.

When the heater core went, it smoked my GEM module, made my 4x4 and 4lo lights come on in the instrument panel, also made my backup alarm "off" light come on on the push button next to the 4wd ESOF switch.

4wd wouldn't engage, as you would expect (really no other issues).

My code on my GEM was 2c3t-14b205-AA. Got a used one off ebay for $70 that was supposed to work. IT came out of a 2003 f350 4wd, the code on it is 3c3t-14b205-AB, it was equipped with ESOF also.

Installed new gem and nothing, NO lights, no 4wd. Checked fuses and the only one that is blown is the big 20 amp trailer charge (deep, box shaped head with see thru plastic window). Plan on replacing that, but pretty sure it's not the problem.

SO... does anybody know if the one I got will work and i just need to pay a local stealership to program it, or do i need to get another one, and which would be easier on the wallet.

Anybody with experience please chime in and thanks for reading my incredibly long opening to this thread.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 11-23-2012, 10:38 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2009
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Update, Replaced the 20 amp fuse and no change.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 11-23-2012, 10:59 AM
Illiana Chapter Director

 

Join Date: Feb 2008
Location: Bloomington, IN.
Posts: 11,912
Thanks: 4
Thanked 47 Times in 44 Posts
Feedback Score: 2 reviews
Pretty sure the GEM needs programmed.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Tags
4wd, electrical issues, esof, gem, heater core

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 02:53 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors