02 Excursion 7.3L PS Problem - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-11-2012, 09:56 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Aug 2010
Posts: 8
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
02 Excursion 7.3L PS Problem

I need some assistance desperately.... My 02 Excursion is driving me INSANE IN THE MEMBRANE....

I have been experiencing an issue with what I believe maybe fuel delivery, but I am uncertain...

History:
Symptom: Intermittent rough running, loss of power, tons of white smoke.
Changed fuel fllter, multiple times - no relief. Had it in the Ford Dealership, they dropped the tank, cleaned the fuel lines and tank and parts. Someone dumped sugar in the tank. Caused the strainer in the tank to get hopelessly clogged. $1000.00

4 Fuel Filters - $130
Locking gas cap - $15

Current:
Ran better for a while, right up until the Water pump gave... $1800 to repair and replace the parts it took w/it. now the intermittent rough running is back. THe truck will do fine, until a load is applied (hill climbing for example) and it runs rough, blows white smoke, and may stall. The Overdrive light may or may not start blinking, and only letting it sit for 2 hours MIGHT get it to run properly again. It might not.

3 MORE fuel filters - $100 , Fuel Injector cleaner $20....

Need help please!!

Bambam
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 06-13-2012, 05:34 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Aug 2010
Posts: 8
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
What role do the batteries play in the 7.3 normal operation after start? Just had BOTH batteries diagnosed as BAD. One is 6 months old (under Warranty) and the other is 2 years old (under Warranty too). Could this play a role in my issue?

I appreciate your time and assistance!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 06-13-2012, 08:35 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jan 2012
Posts: 26
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Bad batteries will definitely cause issues. The IDM PCM etc. All need a "clean" power supply.

I've never just changed one battery. Always both at the same time otherwise you end up chasing power issues.

You mentioned OD light flashing. That indicates a transmission code may be present or, the parameters such as Vehicle Speed that go into transmission programming are having an issue.

Have the codes pulled and go from there.

Hope you get it resolved.

Jim.

Sent from my ADR6300 using AutoGuide.Com Free App
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 01:05 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors