rebuilt 7.3 not starting no oil pressure HPOP not staying filled - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-13-2012, 09:14 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Mar 2012
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
rebuilt 7.3 not starting no oil pressure HPOP not staying filled

I have a 2000 f450, pulled out the motor due to hole in #8 piston, put in a '99 long block. Double checked all wiring connections, all hose connections, filled head galleys, filled HPOP. Cranks fine, no oil pressure building, HPOP drains into crank case after every attempt to start. no smoke when cranking. no leaks anywhere. i have cranked 30-40 times at about 1 minute each time. when i reinstalled the HPOP, i used the same type of gasket that came out of it with the screen.

please help me to get this started
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 03-13-2012, 11:51 PM
Serving Our Country!
 

Join Date: Aug 2007
Location: Manor, TX
Posts: 2,890
Thanks: 0
Thanked 18 Times in 17 Posts
Feedback Score: 2 reviews
You may have the wrong gasket. I have done a few and there was no screen.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 03-14-2012, 04:04 AM
Johnny Law Brown

 

Join Date: Sep 2008
Location: Tipton, IN
Posts: 366
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
IIRC there is anti drain back in the reservoir to prevent that from happening
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 03-14-2012, 07:07 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Mar 2012
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I have read on the gaskets and as long as you put in the same one that came out, it is okay.

Where is this anti drain back?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 03-18-2012, 04:44 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jun 2011
Location: Eatonton, Lake Oconee
Posts: 567
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Double check to make sure you tightened the nut under the front cover of the hpop above the water pump properly. I have had this issue, after I scratched my head a few days I checked it and it was loose. I know I tightened it but it was loose.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 03-19-2012, 10:04 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Aug 2008
Location: Wichita, KS
Posts: 206
Thanks: 5
Thanked 6 Times in 5 Posts
Feedback Score: 0 reviews
No oil pressure while cranking and an empty HPOP res tells me to look at the low press oil pump.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 03-19-2012, 02:57 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jun 2011
Location: Eatonton, Lake Oconee
Posts: 567
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Solid98 View Post
No oil pressure while cranking and an empty HPOP res tells me to look at the low press oil pump.
He said the hpop resivoir drains after every attempt to start, the fact that it drains means it is getting oil pumped into it from the low pressure oil pump. I am not sure how he knows this unless he has opened the resivoir plug while cranking. If not I would, open the plug while cranking and see if oil starts to run out, if so its not the low pressure oil pump.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 03-19-2012, 06:56 PM
GAS GAS is offline
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jul 2007
Location: Pleasant Grove,Utah
Posts: 255
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
The antidrain back check ball is in the block on the later trucks.
On the left side of the very front of the block just below the head block joint.
If memory serves correct, its a largish allen socket plug, assembly goes, plug, spring, check ball.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 03-24-2012, 03:10 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jun 2011
Location: Eatonton, Lake Oconee
Posts: 567
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Did you get it running? What was wrong?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 03-27-2012, 05:54 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Mar 2012
Location: ontario
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
my truck dose the same changed the lpop no difference i've pulled the anti drainback ball a few times but what im wondering now is if its supposed to seat on an o ring in the hole it looks like theres a shoulder for one im scared to try it in case it gets sucked in deeper somewhere
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 12:33 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors