Strange problem - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 Old 09-17-2007, 06:28 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Jul 2007
Location: Lombard, IL
Posts: 213
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Strange problem

The other day I made a short 10-50 mph run on the 120 setting. Didn't even put the pedal to the floor. Boost was 26-28 psi. Ran great! Immediately after that, I had no power at all. No boost. Like the turbo wasn't even spinning! After maybe 5 minutes, everything was fine and back to normal, and it has been fine since. The ses light never came on.

Is it possible the turbo froze up for a little bit? Why would it do this? The van has 145k and it looks like the turbo was off at some point, but I don't know if it has been replaced. I bought the van with about 141K. I checked shaft play when I bought it and there was none.

2003 E-350 7.3, 38r, forged rods, exhaust ported heads, h11's, comp 910's, 230cc hybrids, water/meth, racerx trans and tc, dp tunes
rpm-inc is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 Old 09-17-2007, 06:35 PM
Banned
 
Lord Tauk's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Maryland
Posts: 1,781
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Scan for codes?

Maybe it is a possibility your computer defueled seeing that you hit over 20ish PSI to the MAP sensor?
Lord Tauk is offline  
post #3 of 7 Old 09-17-2007, 06:38 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Jul 2007
Location: Lombard, IL
Posts: 213
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Lord Tauk View Post
Scan for codes?

Maybe it is a possibility your computer defueled seeing that you hit over 20ish PSI to the MAP sensor?

Oops...need to add overboost annihilator to my sig. Before I had this, the ses light would trip and power would drop off, but nothing like this. I was looking for somewhere to pull over, it was that bad.

2003 E-350 7.3, 38r, forged rods, exhaust ported heads, h11's, comp 910's, 230cc hybrids, water/meth, racerx trans and tc, dp tunes
rpm-inc is offline  
post #4 of 7 Old 09-17-2007, 06:43 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Jul 2007
Location: Lombard, IL
Posts: 213
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Sig updated! But if the SES light never came on, will there be a code stored? Assuming the turbo froze temporarily, and I don't even know if this is the case, would there be a code for that?

2003 E-350 7.3, 38r, forged rods, exhaust ported heads, h11's, comp 910's, 230cc hybrids, water/meth, racerx trans and tc, dp tunes
rpm-inc is offline  
post #5 of 7 Old 09-17-2007, 07:34 PM
Banned
 
Lord Tauk's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Maryland
Posts: 1,781
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
There can still be codes, wouldn't hurt to check.

Maybe the HPOP got lagged up? That's kinda internet guessing since I dont get any codes or anything in my 120 race, but my 140 smoker is a different story for WOT 0-60MPH runs.

I think if a turbo would somehow seize, the forces of the exhaust gasses trying to bypass the turbo and the cutoff of boost during a heavy foot highway run would cause the engine to run really bad and probably hurt the turbo, if not destroying it from whatever caused it to seize up. Not too sure, but thats my uneducated guess. lol

Trans felt OK?
Lord Tauk is offline  
post #6 of 7 Old 09-18-2007, 05:55 AM
Member
 
Action Rick's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 65
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by rpm-inc View Post
Sig updated! But if the SES light never came on, will there be a code stored? Assuming the turbo froze temporarily, and I don't even know if this is the case, would there be a code for that?
I would guess the HPOP just got a little behind,, Is the oil full?...

97 F350 4x4 Straight exaust ,performance injectors, 6 pos chip, 4" lift work truck
They say" most stuff is just stuck and need's hittin' with a hammer
Supporter/End user of ShiftSolutions THE CURE E4/4R Trans Control. Helping Cancer patients and families

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Special thanks to RacerX
Action Rick is offline  
post #7 of 7 Old 09-19-2007, 04:46 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Jul 2007
Location: Lombard, IL
Posts: 213
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Action Rick View Post
I would guess the HPOP just got a little behind,, Is the oil full?...
Oil is right in the middle of the "safe" zone on the dipstick. If it is the hpop, will keeping the oil to the top of the "safe" zone on the dipstick help?

2003 E-350 7.3, 38r, forged rods, exhaust ported heads, h11's, comp 910's, 230cc hybrids, water/meth, racerx trans and tc, dp tunes
rpm-inc is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome