cranks but no start - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-08-2011, 06:12 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2011
Location: Oak Harbor
Posts: 233
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
cranks but no start

there are about 5 million post on this topic but it seems that no ones issues are the same as mine. ok so its an 01, wts light comes on and then go out like normal, but when i crank it the CEL flashes on and off and there is a clicking sound. I was troubleshooting my speedo not working and i was checking my fuese under the dash. i had a 15 amp fues bad (not sure on the numer in fuse box but top row second from the right) replaced it. also had a 7.5 amp fuse out in the fuse box in the engine compartment. replaced both fuses. all with no joy. Im at work now and it died on my at work last night so im going to go check if the tech jumps this morning. i know the crank posistion sensers go bad but a guy at work said i should check my cam senser too? any thoughts? and where is this the IDM? will update soon. thanks yall.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 12-08-2011, 07:09 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2007
Posts: 4,635
Thanks: 0
Thanked 62 Times in 58 Posts
Feedback Score: 3 reviews
You gotta figure out what those fuses are, and why they were blown... Was the entire cluster dead or was it just the speedo you had trouble with?

The CPS won't blow a fuse and, if your Instrument Cluster has a factory Trans Temp gauge the cranking rpm won't show on the tach.

Take the cover off the fusebox and put you hand on the relays there and see if you can identify the relay that's making the clicking noise. Is the engine actually tuning over as this happens? How are your batteries?

The IDM is behind the front drivers side fender kinda right behind the Fx50 emblem. BUT let's not get ahead of ourselves.....
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 12-08-2011, 07:30 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2011
Posts: 281
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by stroker01250 View Post
there are about 5 million post on this topic but it seems that no ones issues are the same as mine. ok so its an 01, wts light comes on and then go out like normal, but when i crank it the CEL flashes on and off and there is a clicking sound. I was troubleshooting my speedo not working and i was checking my fuese under the dash. i had a 15 amp fues bad (not sure on the numer in fuse box but top row second from the right) replaced it. also had a 7.5 amp fuse out in the fuse box in the engine compartment. replaced both fuses. all with no joy. Im at work now and it died on my at work last night so im going to go check if the tech jumps this morning. i know the crank posistion sensers go bad but a guy at work said i should check my cam senser too? any thoughts? and where is this the IDM? will update soon. thanks yall.
You only have a cam sensor even though it is near the crank.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 12-09-2011, 05:31 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2011
Location: Oak Harbor
Posts: 233
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Ok well I have no idea how I fixed it but I got in the truck today and it started. I did need a jump...the batteries were pretty low. I had them tested and they are border line. Well that's the update. I really wish I knew what it was. But thanks guys.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 07:03 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors