Truck running poorly and maybe has surge - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-05-2011, 05:36 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jan 2011
Location: Indiana
Posts: 315
Thanks: 2
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Truck running poorly and maybe has surge

My e99 has been running bad the last few days. When I take off, the turbo is loud (like its spooled) but not very good acceleration ( its doggy ). When I really get into it, it does this "chirp chirp chirp" thing until I let off. I have been getting bad mileage with this power loss also.
Also if this has any importance, I run a programmer on 100hp, and I used to get decent smoke under heavy load. I put 4" exhaust and dp on and the smoke was still apparent but not as bad. Lately it seems like I get hardly any smoke under load. This is also when it does the chirp chirp chirp sound.

Any thoughts?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 11-06-2011, 10:58 AM
Powerstroke Junkie


 

Join Date: Aug 2006
Location: Mayberry, NC
Posts: 8,309
Thanks: 0
Thanked 32 Times in 9 Posts
Feedback Score: 0 reviews
The chirp sounds like it could just be surge. Cure for surge is maybe the WW, but for sure the ATS housing. Hard to diagnose noise issues over the net. If you have further info or codes you can PM me as I don't get back in this section as often as I would like.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 11-06-2011, 08:59 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2009
Location: US Navy
Posts: 154
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I agree with NCHornet ^^ might have to Rebuild Turbo..put a WW in it!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 11-07-2011, 02:21 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jan 2011
Location: Indiana
Posts: 315
Thanks: 2
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Its an e99, so it already has a WW.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 12-20-2011, 05:42 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jan 2011
Location: Indiana
Posts: 315
Thanks: 2
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
It only does it under HARD acceleration, especially in 3rd and 4th gear. Does this help?
I does not do it hardly on a mild tune, but with an 80 or 100 tune, it happens. I would do a video of it if I had a way to show it.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 04:07 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors