Weird Vibration while driving...Need some help :) - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-24-2011, 06:33 PM
Member
 

Join Date: Sep 2011
Posts: 62
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Weird Vibration while driving...Need some help :)

Hello,
I'm having a problem with vibrations while driving. When the TC locks up into 4th gear (around 40 mph), the truck shakes vigorously. Then while giving it more gas to continue speed increase the vibration goes away after like 47-50 mph.

Anyone have any suggestions? I thought I read somewhere this could be a sign of bad injectors? I really dont know as I'm completely new to diesel and trying to learn quick

-Thanks


1999 450 with 135,000 miles
4.88 rear
2x4

Last edited by yobie; 09-24-2011 at 06:49 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 09-25-2011, 08:31 AM
Banned
 

Join Date: Jan 2011
Location: Maine
Posts: 4,240
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 5 reviews
Send a message via Skype™ to ToMang07
U-Joints. Just had a very similar issue, thought my TC was going out. Found 2/3 rear U-joints were bad.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 09-25-2011, 08:34 AM
Banned
 

Join Date: Jan 2011
Location: Maine
Posts: 4,240
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 5 reviews
Send a message via Skype™ to ToMang07
Vibration with TC Locked on Accel
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 09-25-2011, 09:32 AM
Member
 

Join Date: Sep 2011
Posts: 62
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by ToMang07 View Post
U-Joints. Just had a very similar issue, thought my TC was going out. Found 2/3 rear U-joints were bad.
Quote:
Originally Posted by ToMang07 View Post
You have been a huge help I will check out the U joints today and get back to you and anyone else that might come across this thread.

Last edited by yobie; 09-25-2011 at 10:13 AM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 09-25-2011, 09:36 AM
Banned
 

Join Date: Jan 2011
Location: Maine
Posts: 4,240
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 5 reviews
Send a message via Skype™ to ToMang07
I should add that 1 was visibly bad, but the other one was not, only when removed and turned by hand. So you DO need to remove the drive shaft to check them. Make sure you mark the whole assembly (and block the wheels) so it is still aligned up the same when you re-assemble. Good time to grease the slip joint while you're in there.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 09-25-2011, 10:04 AM
Member
 

Join Date: Sep 2011
Posts: 62
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
after examining all the U-joints (all 3) they all look good. I suppose they could have gone bad on the inside? I also noticed they all have a fitting for grease, I guess I will add some grease to them all and see what happens. IF that doesnt work i guess I might have to replace all 3.



Just read your above ^ post I will do that then. Thanks!

Last edited by yobie; 09-25-2011 at 10:13 AM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 09-25-2011, 10:15 AM
Banned
 

Join Date: Jan 2011
Location: Maine
Posts: 4,240
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 5 reviews
Send a message via Skype™ to ToMang07
Quote:
Originally Posted by yobie View Post
after examining all the U-joints (all 3) they all look good. I suppose they could have gone bad on the inside? I also noticed they all have a fitting for grease, I guess I will add some grease to them all and see what happens. Any advice?
Definitely won't hurt to lube them up.

Did you remove the shaft to check them? When I first started having issues, all my U-Joints looked fine. The vibration steadily got worse, then upon re-inspection I found one where the plastic seal was off, and there were only 2 needle bearings left, 1 of which fell out when I removed the shaft. the middle one looked fine but had almost no movement turning 1 way, which I'm sure contributed to the vibration.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 09-25-2011, 04:31 PM
Member
 

Join Date: May 2008
Posts: 78
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
My drive shaft was out of balance. Before it was like sitting in a massage chair between about 50 and 60 mph and severe enough the mirrors were almost useless. Just a thought if you don't find anything with the U-joints.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 08:33 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors