4WD doesn't work - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 Old 08-21-2007, 05:40 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
Grindem's Avatar
Join Date: Dec 2006
Location: Missouri
Posts: 438
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
4WD doesn't work

Well I put my truck in a tight spot this weekend, and I thought I would use the 4 wheel drive to back out well I turned the know the light came on but no 4x4. I have center caps over the hubs so I couldn't manually lock them in. I hear that there is a sensor that goes out one in the turn know for the 4x4. I don't know anything about and I am searching for answers as to why the
4x4 won't work.

01 F350 Regular Cab, Long bed
Auto, 4x4, Black, Tinted Windows
Turn-over gooseneck ball, Rhino Spray-in liner
305/70/16 BFG Mt's/Mickey Thompson Classic II's
4" Straight Pipe, F6 Smart Chip (DP TUNER), Wicked Wheel, DIY Intake, Isspro Gauges
15.1 1/4 @ Ozark International Raceway 5-15-09

95 F350 PSD 5spd, Straight Pipe, DIY Intake
Regular Cab Flatbed
Grindem is offline  
Sponsored Links
post #2 of 3 Old 08-21-2007, 07:17 AM
Fishing Fanatic

kefier2001's Avatar
Join Date: Nov 2006
Location: Where the Navy sends me!
Posts: 401
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Maybe a vacuum leak not letting the hubs engage? Good luck to ya. Check your lines going to hubs make sure no cracks and such.

2001 Ford F-350 Crew Cab 4X4
7.3L w/Built-up A/T w/billet Torque Conv.
4 inch SkyJacker lift w/35 inch AT's on Weld Wheels
Diablo Sport Predator Programmer
40,60,85, and tires gone!!(100hp)
4inch Farmboy Exhaust (No Muffler ), 10K Mod, Dfuser TC Lock-up Mod,
AIH and EBPV delete, MAP fooler,Glow Shift Gauges (EGT, Boost, Tranny)
Zoodad and Tymar DIY intake, CCV re-routed
More to come

kefier2001 is offline  
post #3 of 3 Old 08-21-2007, 07:20 AM
duct tape & zip ties

bigcountrysg's Avatar
Join Date: Jul 2006
Location: Willis, MI
Posts: 10,761
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via Yahoo to bigcountrysg
I would remove those centercaps, and then lock the hubs in and then try your 4wd again. If it does not work when you manually lock the hubs in then it is something with the transfercase actuator. If it works with the hubs manually locked in then it most likely is a vaccuum problem with the auto locking hubs.

Your Actions Today, Decide Your Future Tomorrow

2005 6.0 Crew Cab Long Box Lariat, current truck

2004 6.0 destroyed by contaminated fuel

2002 7.3L burnt
bigcountrysg is offline  
Sponsored Links

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome