Stumped with the Starter!! - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-30-2011, 04:17 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: May 2011
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Stumped with the Starter!!

I'm utterly confused. I know that the problem is there, but I don't know how to locate it.

Let me start: I was headed to work one day, and noticed in the morning that it was starting a little weak, maybe took 4-5 seconds to start, abnormal to say the least. Anyway, the drive went fine (took about 45 minutes), nothing out of the ordinary except for the delayed start.

After work, I went to start my truck, and what do you know, it wouldn't start, turned over about 4-5 times, very weak. So, I thought it was the batteries, grabbed a forklift (massive generators for jumping) and a multi-meter, I first tested it - the batteries were fine. Then, I hooked up the forklift to jump it, and hopped in the car, and nothing...The relay clicked but that was it. I had my buddy turn my car over as I hit the starter with a wrench, it tried to start over, but wouldn't. And white smoke was coming out of the hole in the starter.

I took the starter off the truck, and bench tested it and it seemed fine, it engaged and spun fine, the teeth are fine, no debris or oil in it. Just fine. So then I hooked it up to the positive and the ignition switch and turned the key over without installing it, nothing happened.

So, I figured that the wires were bad, I switched out the wires, and replaced the ignition relay with the accessory relay and tried it again, but nothing. So I'm completely lost in my problem solving. I don't know if it is the CPS or the HPOP, maybe the Coil Plug Relay, I don't know. Any help would be greatly appreciated.. Thanks in Advance!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 09-04-2011, 05:26 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Apr 2011
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
its funny, just happend to me . replaced starter, battaries, checked cables. turnd out to be starter selinoid mounted on the passenger side finder from inside. good luck
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 09-04-2011, 05:41 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2009
Location: Nacogdoches, TX
Posts: 11,063
Thanks: 0
Thanked 13 Times in 13 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Yep, could be that solenoid. Also, that forklift was 12V right?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 08:57 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors