01 7.3 psd running bad - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 Old 08-15-2007, 04:48 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
01 7.3 psd running bad

hi
this is my first post here so i hope someone can help out
i live in Australia and even though the vehichle we bought was australian imported the dealers over here are rubbish and i am getting no assistance at all

we have a 2001 7.3l turbo deisel powerstroke, only had the vehicle 3 weeks and until now had no probs

yesterday, out of the blue the car started to run rough (loss of power) and a engine warning light came on and stayed on, didnt have much choice but to drive it home, ran rough all the way home, then jumped on the forum to see what i could come up with, after reading some posts, thought it may be the fuel water drainer.

got up this morning and drove for only about 5 mins to workand it ran perfectly fine, decided to drain the fuel anyways, this has not helped, after driving for about 10 mins this afternoon the engine light came on again, and then runs like rubbish (has no power)

it is going to be hard to get codes read here as the techs dont have much to do with the f series so was hoping someone may be able to give me some ideas

thanks in advance !!
laser1 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 Old 08-15-2007, 04:52 AM
ADMIN AND TECH


 
SCUFFY828's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: winston salem north carolina
Posts: 9,318
Thanks: 0
Thanked 11 Times in 11 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by laser1 View Post
hi
this is my first post here so i hope someone can help out
i live in Australia and even though the vehichle we bought was australian imported the dealers over here are rubbish and i am getting no assistance at all

we have a 2001 7.3l turbo deisel powerstroke, only had the vehicle 3 weeks and until now had no probs

yesterday, out of the blue the car started to run rough (loss of power) and a engine warning light came on and stayed on, didnt have much choice but to drive it home, ran rough all the way home, then jumped on the forum to see what i could come up with, after reading some posts, thought it may be the fuel water drainer.

got up this morning and drove for only about 5 mins to workand it ran perfectly fine, decided to drain the fuel anyways, this has not helped, after driving for about 10 mins this afternoon the engine light came on again, and then runs like rubbish (has no power)

it is going to be hard to get codes read here as the techs dont have much to do with the f series so was hoping someone may be able to give me some ideas

thanks in advance !!
IF YOU CAN GET THE CODES PULED THAT WOULD BE GREAT, IT SOUNDS TO ME LIKE THE SHORT HARNESS UNDER THE VALVE COVER HAS COME LOOSE, IF YOU HAVE CODE P1316 IN MEMORY CODES , IF WHOEVER IS PULING THE CODES CAN RUN AN INJECTOR BUZZ TEST THAT WILL TELL YOU WHICH SIDE VALVE COVER YOU NEED TO PULL OFF , IF HE CANT DO ONE , PULL ONE AT A TIME TILL YOU FIND WHICH ONE IT IS , ITS POSSIBLE TO HAVE A CAM SENSOR CAUSING YOUR CONCERN , BUT MORE THAN LIKELY THE SHORT HARNESS


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

ITS STOCK
SCUFFY828 is offline  
post #3 of 8 Old 08-15-2007, 05:09 AM
Banned
 
Join Date: Apr 2007
Location: Ponca City, Okla
Posts: 1,089
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via MSN to Blue01F250 Send a message via Yahoo to Blue01F250
You definately need to get the codes pulled or see if its throwing one... any tuner/module will usually read codes.

you might as well try the CPS first since its only $30... then if that does not solve the problem - go into the more in depth investigation to track down the problem. Good luck and welcome to the .ORG!!!
Blue01F250 is offline  
post #4 of 8 Old 08-15-2007, 05:39 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
thanks for your help so far, could anyone lead me to a page that would have instructions on the under valve cover removal (seeing i dont even know what they look like) LOL
laser1 is offline  
post #5 of 8 Old 08-17-2007, 08:08 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
hi

ran a obd II scanner on it today and it keeps saying no codes so not to sure what to do next ??
laser1 is offline  
post #6 of 8 Old 08-18-2007, 04:33 AM
ADMIN AND TECH


 
SCUFFY828's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: winston salem north carolina
Posts: 9,318
Thanks: 0
Thanked 11 Times in 11 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by laser1 View Post
hi

ran a obd II scanner on it today and it keeps saying no codes so not to sure what to do next ??
thta doesnt make alot of since seeing how the check engine light came on , unless the scanner you used isnt able to pull cdes on this truck, some scanners wont


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

ITS STOCK
SCUFFY828 is offline  
post #7 of 8 Old 08-21-2007, 10:12 AM
Emergency Services
 
cchase's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Columbus, OH
Posts: 5,534
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to cchase
sounds to me like it was the same problem my truck was having. it turned out to be the passangerside undervalve cover. the scanner wasnt pulling any codes at first. it took a better one to pull the codes. the was a ford wedge i used to hold it in place.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


On vacation from a truck for a year or...
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Looking at 6.4s Moving in a few months then hopefully buying my dream truck!!!
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


Driving an Audi till then...
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

but at work I drive
16 E-450s 7.3 powerstroke Ambulances
7 Duramaxes
1 GMC Kodiak Ambulance

NO CUMMINS.....
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
cchase is offline  
post #8 of 8 Old 08-21-2007, 02:32 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
hi
had a company come out with a portable scanner and he could not pull any codes either, ended up at a local ford service centre, same problem, not sure what he did in the end but did eventually pull a code, didnt say what that was but has isolated the problem to a electrical problem between the dash and front wheel arch on the passenger side (driver side in america)

will keep you posted
thanks
laser1 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome