Truck wont start sometimes...help - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 Old 07-16-2007, 11:04 AM Thread Starter
Member
 
drbalazo's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: so cal
Posts: 55
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Truck wont start sometimes...help

in the past month this has happened to me 3 times. I try to start my truck it just wont start. It cranks well but just wont start. Batteries are new, alternator is new. The past 2 times I just waited about 5 to 10 minutes and it started right up. Hopefully it does the same thing right now. Any ideas?
drbalazo is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 Old 07-16-2007, 11:55 AM
Compression Ignition Addict
 
rednek01's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Houston, Texas
Posts: 1,010
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to rednek01 Send a message via Yahoo to rednek01
have you changed your CPS? From what I have read this can cause all sorts of problems and its prone to go out in the 7.3's

Michael
Aim/Yahoo: rednekcowboi01

FORD Makes it INTERNATIONAL Shakes it!

2004 CC 6.0 4x4 lariat

MODS:SCT XCAL3, Stacks!, Dfuser coolant filter, 6k HID's, High idle, CCV, Ranch Hand, homefabbed straight pipe, Zoo-dad, 2008 tailights, Isspro Boost gauge, Kenwood head unit, 2 mtx 10's and amp...

FUTURE MODS: Isspro trans EGT and volt gauges, ARP head studs, ???

Parts replaced so far: Oil cooler X2, EGR cooler, ...no more please!
rednek01 is offline  
post #3 of 10 Old 07-16-2007, 12:00 PM
ADMIN AND TECH


 
SCUFFY828's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: winston salem north carolina
Posts: 9,289
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 6 Times in 6 Posts
Feedback Score: 0 reviews
before you buy any parts , check oil levl and is it in good shape and the best thing to do is have codes pulled

SCUFFY828@POWERSTROKE.ORG
ITS STOCK
SCUFFY828 is offline  
post #4 of 10 Old 07-16-2007, 12:24 PM
Banned
 
Join Date: Jan 2007
Location: Goodyear, AZ
Posts: 2,083
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Is this during warm or cold starts.

warm starts would be best to change the Cam position sensor ( CPS )

Cold starts maybe check to see if the High pressure oil pump if filled ( HPOP )


Like scuffy said check your oil level b4 anything else
Performance Oil Products is offline  
post #5 of 10 Old 07-16-2007, 12:38 PM Thread Starter
Member
 
drbalazo's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: so cal
Posts: 55
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
all fluids are were recently changed and i just checked them and they are fine.

this is on warm starts.

I thought it might be the CPS but just wanted other opinion. Went to the dealer and got it for $22. Now I just need to change it and see if that corrects the problem. Thanx
drbalazo is offline  
post #6 of 10 Old 07-16-2007, 12:40 PM
Banned
 
Join Date: Jan 2007
Location: Goodyear, AZ
Posts: 2,083
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
If thats the case It's the CPS.

Change it out and rock and roll
Performance Oil Products is offline  
post #7 of 10 Old 07-16-2007, 04:47 PM Thread Starter
Member
 
drbalazo's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: so cal
Posts: 55
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
is there a "HOW TO" to replace the cps?
drbalazo is offline  
post #8 of 10 Old 07-16-2007, 04:49 PM
Desert Shield/Storm Vet

 
vitalidle's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Munising, MI.
Posts: 9,092
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Here ya go 7.3 Cam sensor replacement procedure

2002 F-250 4x4 EC, SRW, SB
Auto 93,000 miles
DP Tuner F5
ATS Compressor and 1.0 Exhaust housing high flow back plate
Turbo Back 4" Silverline Exhaust Mbrp Muffler Delete
Isspro Trans,Pyro,Boost Triple Pod
Fumoto Oil Drain Valve
AIH Delete With Boost Fitting

vitalidle is offline  
post #9 of 10 Old 07-16-2007, 06:20 PM
Banned
 
Join Date: Jan 2007
Location: Goodyear, AZ
Posts: 2,083
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
You just gotta love this this.

Everything you need to know and then some

Shawn
Performance Oil Products is offline  
post #10 of 10 Old 07-16-2007, 06:35 PM Thread Starter
Member
 
drbalazo's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: so cal
Posts: 55
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
you guys are life savers, I replaced the cps and that fixed all my problems. Thanx for everything!!
drbalazo is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome