service engine light - Ford Powerstroke Diesel Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 16 Old 08-15-2010, 01:29 PM Thread Starter
Premium Member
 
jared1's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 148
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
service engine light

i need help figuring this one out. when im driving down the road i sometimes get my service engine light and my truck starts running as if a few cylinders arent firing. or like the timing is off? but if i turn the truck off and then back on it runs normal. and then a couple days later it will do it again. any ideas??

if it floats, flies, or f###s its cheaper to rent it!!!

jared1 is offline  
post #2 of 16 Old 08-15-2010, 01:54 PM
Mod Newbie

 
dhanna6powerstroke's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Bloomington, IN.
Posts: 13,156
Thanks: 6
Thanked 143 Times in 135 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 17 Post(s)
Feedback Score: 2 reviews
Quote:
Originally Posted by jared1 View Post
i need help figuring this one out. when im driving down the road i sometimes get my service engine light and my truck starts running as if a few cylinders arent firing. or like the timing is off? but if i turn the truck off and then back on it runs normal. and then a couple days later it will do it again. any ideas??
Check it for codes and see which cylinders are misfiring. I'm betting you are having an issue with the harnesses under the valve cover on one side

dhanna6powerstroke is offline  
post #3 of 16 Old 08-15-2010, 01:55 PM
Serving Our Country!

 
f250ghost's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Navarre, FL
Posts: 2,520
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
Send a message via AIM to f250ghost Send a message via MSN to f250ghost Send a message via Yahoo to f250ghost
What's the info on your truck? Year? Engine? Mods? Might be able to help you with that info man. I'm gonna guess it's a 7.3L since it's in the 7.3 Section...but try checking out the CPS first and go from there. Definitely wanna get the codes pulled if you can get a good scan tool hooked up to it. Probably one NOT from AutoZone or anything like that...they don't usually pull codes off these trucks for some reason...

-Ben
2011 F250 FX4
6.7 PowerStroke
f250ghost is offline  
post #4 of 16 Old 08-15-2010, 03:04 PM Thread Starter
Premium Member
 
jared1's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 148
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
i have a live wire in my truck so i will try to pull some codes off of it and post them. and yes its a 2000 7.3

if it floats, flies, or f###s its cheaper to rent it!!!

jared1 is offline  
post #5 of 16 Old 08-18-2010, 05:47 AM Thread Starter
Premium Member
 
jared1's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 148
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
i finally got the codes off my truck and theres a few. P0603, P1316, P0470, B1100

hope some of yall know what these mean

if it floats, flies, or f###s its cheaper to rent it!!!

jared1 is offline  
post #6 of 16 Old 08-18-2010, 02:00 PM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 6,317
Thanks: 7
Thanked 253 Times in 244 Posts
Mentioned: 6 Post(s)
Quoted: 101 Post(s)
Feedback Score: 3 reviews
Google those numbers It's the Greatest resource for codes (skip the first one, 603 just means the batteries were disconnected at some point)
NoRalPh is offline  
post #7 of 16 Old 08-18-2010, 03:45 PM
Mod Newbie

 
dhanna6powerstroke's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Bloomington, IN.
Posts: 13,156
Thanks: 6
Thanked 143 Times in 135 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 17 Post(s)
Feedback Score: 2 reviews
P1316=IDM detected fault
P0470=Exhaust back pressure sensor circuit malfunction
B1100=Doesn't exist from what I can find

dhanna6powerstroke is offline  
post #8 of 16 Old 08-18-2010, 04:03 PM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 3,395
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
do you have this thing chipped ?

Early 99 F350-Sold
01 Excursion-Sold
98.5 Cummins-Sold
02 F250- Stock


My Hero
Goose is offline  
post #9 of 16 Old 08-19-2010, 12:33 PM Thread Starter
Premium Member
 
jared1's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 148
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
i have a live wire on it but all im running is the street setting. i dont ever change it to other tunes. i just want the fuel economy. its been on there a while and this is just starting. whats the idm?? forgive my ignorance.

if it floats, flies, or f###s its cheaper to rent it!!!

jared1 is offline  
post #10 of 16 Old 08-19-2010, 12:56 PM Thread Starter
Premium Member
 
jared1's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 148
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
ok from what i have read i think my problem is the wiring harness under the valve cover is coming loose. that sound right to you guys??

if it floats, flies, or f###s its cheaper to rent it!!!

jared1 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome