02 7.3 runs like crap - Ford Powerstroke Diesel Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 19 Old 07-25-2010, 11:54 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Jun 2010
Location: Chester Springs, Pa
Posts: 240
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
02 7.3 runs like crap

mods in sig, was running fine all day prolly put 60or so miles on it and towed a buddies car as well no issues. left to go pickup oil for the womans xterra and half way there lost power, ran really rough and then stalled. sat a few min restarted and major power loss and horrible vibration while driving. stalled again pulling into parts store......NO CODES at all. after stalling 4-5 more times i got it home. has no power at all when it does run. smokes white while reving in nuetral. did basics checking fluids and such to no avail. only thing a bit odd to me atleast is the wires going to the icp sensor are really soft and squishy. please help cause my brother cant come down till monday night too look it over and i gotta get to work monday

'02 Ex cab SB
6637 filter
zoodad
3.5'' magnaflow muffler(freebie!)
diy ccv mod
smoked recons up top
16.82@78 with 2.2k weighing in at 7,035lbs

86 lx notch....more torque than the truck
408w and 101mm-9.27@134 lifting


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
86lxnotch is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 19 Old 07-25-2010, 12:17 PM
Compression Ignition Addict
 
ajpu1983's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Jefferson, Ga
Posts: 673
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Check fuel pressure. Sending unit in tank could be stopped up.
ajpu1983 is offline  
post #3 of 19 Old 07-25-2010, 12:24 PM
Banned
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 148
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
humm blown oring on an injector maybe cuasing loss of oil and fuel pressure....
scott52575 is offline  
post #4 of 19 Old 07-25-2010, 12:28 PM
If it aint a CAT itsa DOG

 
dieseldan2005's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: North Branch, MN
Posts: 4,553
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Can you get it on a good scan tool for diesels? Do a buzz test to see if the injectors are all firing. You could have burned off an under valve cover harness. So only 1 bank of cyls would be firing. Check that and possibly the IDM or injector drive module.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Diesel Dan
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

10,000 LAKES CHAPTER MEMBER


2003 F350 Crew cab long box, FX4, 6.0, torqshift, Lariat.
dieseldan2005 is offline  
post #5 of 19 Old 07-25-2010, 12:32 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Jun 2010
Location: Chester Springs, Pa
Posts: 240
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
well the biggest pita is i dont know crap on diesels yet im a gas motor guy so im learning right now. my brother can come monday night after work and he is a diesel guy(6 months of international schooling) and has alot of the tools to check it which i have none of. also sucks is i dont even have all my tools here as i just moved in here at the beginning of the month.

oil/filter/fuel filter were also changed less than 500 miles ago

'02 Ex cab SB
6637 filter
zoodad
3.5'' magnaflow muffler(freebie!)
diy ccv mod
smoked recons up top
16.82@78 with 2.2k weighing in at 7,035lbs

86 lx notch....more torque than the truck
408w and 101mm-9.27@134 lifting


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
86lxnotch is offline  
post #6 of 19 Old 07-26-2010, 04:10 PM
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
i think its a cam shaft senser the way it sounds
did the cheack engine light come on at all
fragglerock2000 is offline  
post #7 of 19 Old 07-26-2010, 05:34 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Jun 2010
Location: Chester Springs, Pa
Posts: 240
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
replaced cam sensor today and no change. icp sensor had oil bleeding through it and my brother had a used one we tossed in and all was well. put about 12 miles on it and it started acting up again.......im gonna buy a new icp sensor and pigtail to replace the ratty connector thats there now. no codes whatsoever

'02 Ex cab SB
6637 filter
zoodad
3.5'' magnaflow muffler(freebie!)
diy ccv mod
smoked recons up top
16.82@78 with 2.2k weighing in at 7,035lbs

86 lx notch....more torque than the truck
408w and 101mm-9.27@134 lifting


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
86lxnotch is offline  
post #8 of 19 Old 07-27-2010, 03:51 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Jun 2010
Location: Chester Springs, Pa
Posts: 240
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
ok icp sensor/harness replaced and still no go. brother is gonna bring down f/p guage to test that. its just weird it works a little then craps out

'02 Ex cab SB
6637 filter
zoodad
3.5'' magnaflow muffler(freebie!)
diy ccv mod
smoked recons up top
16.82@78 with 2.2k weighing in at 7,035lbs

86 lx notch....more torque than the truck
408w and 101mm-9.27@134 lifting


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
86lxnotch is offline  
post #9 of 19 Old 07-27-2010, 03:57 PM
Member
 
350DingBat's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 35
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Strange that it's not throwing any codes. Also strange how that if you let it sit, it'll run till it dies again. Sounds like something is getting sucked up...chocking the motor, stalling it, and then as you let it sit, whatever it is settles back down, and allows you to start the motor again. interesting...
350DingBat is offline  
post #10 of 19 Old 07-27-2010, 04:25 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Jun 2010
Location: Chester Springs, Pa
Posts: 240
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
yea i know. theres roughly 1/4 tank in it and since i have owned it this is about the lowest its been. i flipped the key on a bit ago and hopped under the truck to listen to the pump and i think that might be part of the problem. it kept changing pitch while doing its priming cycle

'02 Ex cab SB
6637 filter
zoodad
3.5'' magnaflow muffler(freebie!)
diy ccv mod
smoked recons up top
16.82@78 with 2.2k weighing in at 7,035lbs

86 lx notch....more torque than the truck
408w and 101mm-9.27@134 lifting


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
86lxnotch is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome