2000 ps starts but engine lopes - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-06-2007, 09:38 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Apr 2007
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
2000 ps starts but engine lopes

2000 excursion 7.3l, engine starts but it lopes along with no throttle response. No codes stored. I've tried IDM, IPR, ICP, and CMP sensors. Now ready to pull hair out. Fuel pressure good and has new fuel filter. Engine runs really bad. I performed a contribution test and came up with 5 injector codes. That sounds right, because engine sounds like its running on 3 cylinders (1,3,4,5,6) there is no way 5 injectors would go out at the same time. There are no codes (KOEO or KOER) and engine light is not on. One more thing, tremendous amount of white from exhaust. What the F##K is going on. Someone help, Thanks.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 04-09-2007, 04:45 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2007
Location: SLC, Utah
Posts: 514
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
water in your fuel is what that sounds like......bad head gasket or cracked head... did you check your oil? did you check your antifreeze? is all of those normal?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 04-09-2007, 05:08 AM
duct tape & zip ties

 

Join Date: Jul 2006
Location: Willis, MI
Posts: 10,761
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via Yahoo to bigcountrysg
Quote:
Originally Posted by smagma View Post
2000 excursion 7.3l, engine starts but it lopes along with no throttle response. No codes stored. I've tried IDM, IPR, ICP, and CMP sensors. Now ready to pull hair out. Fuel pressure good and has new fuel filter. Engine runs really bad. I performed a contribution test and came up with 5 injector codes. That sounds right, because engine sounds like its running on 3 cylinders (1,3,4,5,6) there is no way 5 injectors would go out at the same time. There are no codes (KOEO or KOER) and engine light is not on. One more thing, tremendous amount of white from exhaust. What the F##K is going on. Someone help, Thanks.
Have you thought about a compression test. I would be doing that test to every cylinder. As for 5 injectors going bad at once. Never think it can not happen, because I have seen all 8 go bad at once. You get one tank of bad fuel and it destroys all the injectors. But it has been said before check for water in the oil, do a compression test. If you do have 5 bad injectors I suggest going to a stage 1 injector. If you have to replace 5 you might as well replace all 8 if you are going to replace all 8 you might as well upgrade.

Another thing to check is the UVC (under valve cover wiring harness) if that is bad then that will cause your engine to run like crap as well. You may have both sides bad.

It is time to get dirty and investigate the problem.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 04-09-2007, 06:12 AM
ADMIN AND TECH


 

Join Date: Oct 2006
Location: winston salem north carolina
Posts: 9,242
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Feedback Score: 0 reviews
sounds to me like an injetor o-rings has blown out and dumping fuel into the cylinder , 7.3 more and likely hasnt blown a head gasket , which test did you run to get those cylinders arent operating ,
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 04:59 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors