CCT Failure, no boost & smoke! Please Help - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 Old 12-22-2009, 03:11 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 32
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
CCT Failure, no boost & smoke! Please Help

Hey all,
my '02 is acting up, I ran a CCT and it threw 2 codes one for #3 and one for #8 cylinder balance/fault.

Second, when it's cold outside (-20) the engine makes no boost unless I have it at WOT and revs get to about 2300, then the boost jumps to normal levels. I s something sticking or is a sensor bad??

Third, recently when starting in the morning she smokes quite a bit for about 5 minutes, this just starting happening in the last couple of months, It wasnt gradual, it just starting smoking one day.

The injectors were all replaced about 7000 miles ago, the truck has 80,000miles on it and the fuel economy is in the toilet.

My question??? Are all of these issues related? Is it a bad injector or two? Sensor or something else?

Any help would be greatly appreciated.

02' F250 PSD C/C L/B 4WD 6spd.
Banks Six Gun
4" Turbo back Magnaflow S/S exhaust
6.0L Intercooler
Banks Big Head Wastegate
Wicked Wheel
Autometer Gauges
stilltruckin is offline  
post #2 of 4 Old 12-22-2009, 03:23 PM
Super Moderator


 
SuperCrutyPS's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Orangevale, CA
Posts: 15,151
Thanks: 82
Thanked 477 Times in 461 Posts
Mentioned: 3 Post(s)
Quoted: 240 Post(s)
Garage
Feedback Score: 0 reviews
I don't know what the cylinder balance/fault is.

Have you plugged the block heater in at night? With it that cold, it might help.

The no-boost thing could be the EBPV hasn't opened yet causing back pressure. By going to WOT and getting the RPMs up, you're probably forcing it open to allow normal exhaust flow.

Have you checked your GPR or GPs? Getting a 'Wait-to-Start" light?

I'm sure someone else will jump in with more suggestions.


Owner | Operator: Darryl
My Truck Garage: Ol' Guy
Tow Toy Garage : Pilgrim International 31RE3SLF5
United States Navy - IC2 - '76-'80
SuperCrutyPS is offline  
post #3 of 4 Old 12-22-2009, 04:07 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 32
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I'm not familiar with GPR or Gp's.

The truck starts fine in the cold plugged in or not, the issue I have is with the smoking which it has never done up until recently.

02' F250 PSD C/C L/B 4WD 6spd.
Banks Six Gun
4" Turbo back Magnaflow S/S exhaust
6.0L Intercooler
Banks Big Head Wastegate
Wicked Wheel
Autometer Gauges
stilltruckin is offline  
post #4 of 4 Old 12-22-2009, 09:56 PM
Super Moderator


 
SuperCrutyPS's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Orangevale, CA
Posts: 15,151
Thanks: 82
Thanked 477 Times in 461 Posts
Mentioned: 3 Post(s)
Quoted: 240 Post(s)
Garage
Feedback Score: 0 reviews
Sorry, Glow Plug Relay and Glow Plugs.


Owner | Operator: Darryl
My Truck Garage: Ol' Guy
Tow Toy Garage : Pilgrim International 31RE3SLF5
United States Navy - IC2 - '76-'80
SuperCrutyPS is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome