03 7.3 cranks but wont start no fuel - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 Old 11-08-2009, 08:40 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
cbubac's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Raleigh, Norte Carolina
Posts: 171
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
03 7.3 cranks but wont start no fuel

Heres the deal, I bought this truck salvaged from a front end hit. The inertia switch didn't need to be reset for the fuel, I verified the plugs get hot using a little starting fluid (it runs). The pump gets 6.4 volts to it but wont run. I jumped the pump off a battery and it runs fine. Relays seem fine, No bad fuses. 2 brand new red top batteries. Any ideas?

Thanks... Corey

03 7.3, 4" exhaust w/FTE Stack, DPTUNER, AFEII, Roll of Duct Tape, and a few other goodies

It sounds like bigfoot farting in a large trash can for a very long time!
cbubac is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 Old 11-08-2009, 10:15 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
cbubac's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Raleigh, Norte Carolina
Posts: 171
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
noticed tach dosent move while cranking. Is this just for 2002's or could my cam pos sensor be at fault. Anyway to bench test?

Thanks... Corey

03 7.3, 4" exhaust w/FTE Stack, DPTUNER, AFEII, Roll of Duct Tape, and a few other goodies

It sounds like bigfoot farting in a large trash can for a very long time!
cbubac is offline  
post #3 of 10 Old 11-08-2009, 01:18 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
cbubac's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Raleigh, Norte Carolina
Posts: 171
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
anyone????

Thanks... Corey

03 7.3, 4" exhaust w/FTE Stack, DPTUNER, AFEII, Roll of Duct Tape, and a few other goodies

It sounds like bigfoot farting in a large trash can for a very long time!
cbubac is offline  
post #4 of 10 Old 11-08-2009, 01:24 PM
Other vehicle is an F250
 
Hank's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: N. Pickens County S.C.
Posts: 18,321
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by cbubac View Post
anyone????
Seems a little slow today. Keep bumping it up and someone will surely give you an idea. Wish I knew more. Still learning!

2001 F250 Lariat Crewcab, Automatic, 4X4

(Late '99 Regular Cab Work Truck)


6.5" Pro Comp Lift ~ Traction Bars ~ Son-Built Sliders ~ 16" Pro Comp Xtreme Wheels with 35" BFG TA KM2s
4" Banks Exh.-Power Elbow ~ Wicked Wheel ~ DIY AMSOIL EaAU4090 Intake ~ PHP 6 Pos Chip ~ LowDown LED Upgrade
Stage 1 Injectors ~ HankDaddy Mod. ~ BUILT TRANNY! 352 HP Shootin' for 375!
CAROLINA POWERSTROKE ASSOCIATION
Hank is offline  
post #5 of 10 Old 11-08-2009, 02:09 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
cbubac's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Raleigh, Norte Carolina
Posts: 171
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
bump.......

Thanks... Corey

03 7.3, 4" exhaust w/FTE Stack, DPTUNER, AFEII, Roll of Duct Tape, and a few other goodies

It sounds like bigfoot farting in a large trash can for a very long time!
cbubac is offline  
post #6 of 10 Old 11-08-2009, 08:48 PM
addicted to diesel
 
highraven99's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: hazel green, wisconsin
Posts: 688
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
was the oil drained out of the hpop system, if theres no oil in the rails the fuel wont get past the injectors. there are plugs that you can pull at the top of the valley and there should be oil in there if not you are going to have to bleed the hpop system.

New member map has been set up here: http://www.zeemaps.com/map?group=179138
Diesel fumes make me horny!!!!


Quote:
Originally Posted by Big Angry Hillbilly View Post
I hear that Dodge gives you a puppy with every truck you buy, so you'll never have to walk home alone again.
highraven99 is offline  
post #7 of 10 Old 11-08-2009, 09:27 PM
BRS
Premium Member
 
Join Date: May 2008
Location: Leesburg, VA
Posts: 207
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
From what you said, the ONLY thing keeping you from running is inadequate voltage to the fuel pump? Are you sure you've traced everything in that circuit? What about testing/bypassing the inertia switch even though it didn't pop?

Also, supposedly the bad cps = tach-not-moving thing is before '02; 02 and later don't move while cranking regardless. I've got a '99 so I can't verify, just what I read.

Ben

Early '99 7.3L F-350 SRW SC LB
DP Tuner (NS,Stock,HI 1200, DT,40T,80T,80E,120R,140A), Coolant Filter, External Trans Filter, 6.0L Cooler, JW Stage I Trans, Dipricol Optix Gauges, AFE Stage II, MBRP 4" Turbo Back, ProComp 4" Lift Front, Skyjacker 6" Rear Leafs w/ 1" Block, 16x8 MT Classic II's
BRS is offline  
post #8 of 10 Old 11-09-2009, 09:41 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
cbubac's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Raleigh, Norte Carolina
Posts: 171
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
there is oil in the hpop. I just jumped the battery with a booster box and it ran, I could feel the fuel in the filter on the top, but still no start. which relay is for the fuel pump. I know its not the one behind the radio. And there are 6 by the drivers fender. Thanks for the help.

Thanks... Corey

03 7.3, 4" exhaust w/FTE Stack, DPTUNER, AFEII, Roll of Duct Tape, and a few other goodies

It sounds like bigfoot farting in a large trash can for a very long time!
cbubac is offline  
post #9 of 10 Old 11-09-2009, 06:40 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
cbubac's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Raleigh, Norte Carolina
Posts: 171
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I changed the filter, jumped the pump with a booster box, started with a little ether. It ran for a few seconds then nothing. Could it be running off compression and somethings wrong with my injectors or is it possible the CPS? Im stumped

Thanks... Corey

03 7.3, 4" exhaust w/FTE Stack, DPTUNER, AFEII, Roll of Duct Tape, and a few other goodies

It sounds like bigfoot farting in a large trash can for a very long time!
cbubac is offline  
post #10 of 10 Old 11-13-2009, 12:49 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
cbubac's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Raleigh, Norte Carolina
Posts: 171
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
got it running today. I took the pcm to carquest and had it reflashed. My snap on solus pro connected to ABS, Airbag, Body, & 4x4 diagnostics but couldnt connect to PCM. Reinstalled an updated pcm fired right up. Im thinking the previous owner had a programmer on this truck and did a half *** uninstall to reuse it on another truck along with the intake and exhaust.

Thanks... Corey

03 7.3, 4" exhaust w/FTE Stack, DPTUNER, AFEII, Roll of Duct Tape, and a few other goodies

It sounds like bigfoot farting in a large trash can for a very long time!
cbubac is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome