FINISHED MY HX52 INSTALL - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-26-2009, 12:09 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Aug 2006
Location: Farmington, UT
Posts: 228
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
FINISHED MY HX52 INSTALL

Well good news, i finished up the installation / changeover to my HX52 turbo. All i have to day is it freaking ROCKS!!!

After i got all the hoses to stay on the truck, it just works sweet except for one minor (possibly major) issue that i want to get all your thoughts on.

Basically the turbo gets really noisy once the oil warms up, i watch my oil temp gauge and as soon as it hits about 140-150 the thing just starts whining. its a high pitched whine almost sounds like a bearing. So my thoughts are 1 of 2 things, one being the turbo bearings and the other being the oil.

I have a hard time believing the turbo bearings because the turbo was brand new, but hey you never know. Also the shaft play is hardly any and feels just like a new turbo.

I think it may be the oil because powerstrokes oil runs foamy, so im thinking that once the oil heats up its basically just blowing foam up into the turbo and the turbo is starving for oil. let me know what you guys all think.
Anyone else had this problem with a changeover to the big boy turbos?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 04-26-2009, 12:49 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Aug 2006
Location: Farmington, UT
Posts: 228
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
oh ya and i forgot to say that im only running the everyday castrol 15-40 diesel oil. So no synthetic. So i figure either try a rebuild kit for $100 on the turbo or try synthetic for basically $100, or maybe both, thoughts?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 04-26-2009, 12:58 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2008
Location: Castle Rock, Colorado
Posts: 1,538
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Its a new turbo, I wouldnt figure it would need a rebuild kit. Was it new oil you put in when you hooked that bad boy up? Also if it were me I would be runnin synthetic.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 04-26-2009, 01:22 PM
Viking Heavy Diesel

 

Join Date: Nov 2007
Location: 34'.6264 -98.4192
Posts: 20,704
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 1 reviews
Maybe the turbo just needs to get some miles on it before it will run normal!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 04-26-2009, 01:25 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Aug 2006
Location: Farmington, UT
Posts: 228
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
are you being serious? so i should not worry? ive installed lots of turbos and this is the first one thats done that.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 04-27-2009, 06:50 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Aug 2006
Location: Farmington, UT
Posts: 228
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Austinj427 View Post
Its a new turbo, I wouldnt figure it would need a rebuild kit. Was it new oil you put in when you hooked that bad boy up? Also if it were me I would be runnin synthetic.
No i did not have new oil in it when i changed it, but i did just change it and it hasn't made a difference. The noise will occur only once it gets warm and it starts at 5 psi of boost on up. Maybe im just over reacting
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 04-27-2009, 07:26 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2008
Location: Castle Rock, Colorado
Posts: 1,538
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I find this interesting.. And I have absolutely no idea. Maybe thats just the way the big boy turbos sound. Sorry man I got nothin.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 04-27-2009, 07:28 AM
wriott
Guest
 
Posts: n/a
i have installed some (not all) turbos that were very loud when first installed and then they quieted down after time. does yours sound like a metallic squeel or just bearing noise (not sure how to describe it)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 04-27-2009, 07:33 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Aug 2006
Location: Farmington, UT
Posts: 228
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
ummm... i dont know how to describe it either. Its like meeeewwwwwwwww.... and its pretty constant. once warm and you hit 5 psi its just a constant high pitched whine doesn't change. Not as high pitched as when the turbo spools up but annoying. Like when its spooled up at 30+ psi you cant hear it because its drowned out.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 04-27-2009, 07:47 AM
International Threat
 

Join Date: May 2006
Location: Elkton, MD
Posts: 13,087
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 3 Posts
Feedback Score: 1 reviews
What size feed line are you running -4an? or -6? oil gets thinner as it gets hotter.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 05:03 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors