ALL HELL HAS BROKEN LOOSE! 7.3 GODS PLEASE STEP IN IF YOU DARE! - Ford Powerstroke Diesel Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 15 Old 04-12-2009, 03:18 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 59
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
ALL HELL HAS BROKEN LOOSE! 7.3 GODS PLEASE STEP IN IF YOU DARE!

Ok heres the deal, I have a early 99 7.3, I recently was putting a aux tank in the bed and filled it up a little bit. There might have been a tiny bit of water left in it. Anyhow, I was driving yesterday and the water in fuel light would come on around turns and it would start running very rough, then go off after a couple of seconds going straight. Well it did that 4 times so I got out and low in behold water did drain out after opening the pet****. It still ran rough and this morning I went to get a Fuel Filter, I put the new filter in and filled the tank all the way up. It only boggs at low rpm then cleans up after 1900. It runs like it would if I just ran it out of gas and there was air in the system. Well I have now put 40 miles on it, 30 straight being all highway around 75mph and 2200 rpm. I thought it would clean it up but its still doing it. I use this truck to make money so I need up and running asap. What are my next steps and or options. Any ideas from the 7.3 Gods on what to do or check?
Edit/Delete Message
Yougotthehit is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 15 Old 04-12-2009, 03:45 PM
Mob boss

 
Jarrod B's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Austin Texas
Posts: 26,951
Thanks: 25
Thanked 29 Times in 27 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Quoted: 148 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
you must pray to the 7.3 GODS very heavily. do sacrifices and kills to the ricers. and they might be able to help you.



ok back to the topic

have you re re drained the water? it might take some time to work that out. also whats the state of your fuel pump?

2006 Ford F250 CCSB FX4 6.0

Sold
1997 F350 CCLB 2WD 7.3
1999 F350 CCLB 4WD 7.3
2003 F350 CCLB FX4 6.0



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



LSP Chapter Director

LSP Group Threads

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Jarrod B is offline  
post #3 of 15 Old 04-12-2009, 06:42 PM
OperationSmile.org

 
toddy's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Phoenix AZ/Franklin TN
Posts: 2,011
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Get some diesel clean or some HEET. It will help get the water out of the system


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
toddy is offline  
post #4 of 15 Old 04-12-2009, 06:47 PM
Compression Ignition Addict
 
cliford's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: IN
Posts: 1,856
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Yougotthehit View Post
Ok heres the deal, I have a early 99 7.3, I recently was putting a aux tank in the bed and filled it up a little bit. There might have been a tiny bit of water left in it. Anyhow, I was driving yesterday and the water in fuel light would come on around turns and it would start running very rough, then go off after a couple of seconds going straight. Well it did that 4 times so I got out and low in behold water did drain out after opening the pet****. It still ran rough and this morning I went to get a Fuel Filter, I put the new filter in and filled the tank all the way up. It only boggs at low rpm then cleans up after 1900. It runs like it would if I just ran it out of gas and there was air in the system. Well I have now put 40 miles on it, 30 straight being all highway around 75mph and 2200 rpm. I thought it would clean it up but its still doing it. I use this truck to make money so I need up and running asap. What are my next steps and or options. Any ideas from the 7.3 Gods on what to do or check?
Edit/Delete Message

well shucks theres your problem. you should be putting diesel in your truck not gas


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
soon to go?:
2000 f-250


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
soon to come?:
6.4 and spartan
cliford is offline  
post #5 of 15 Old 04-13-2009, 09:30 AM
Mob boss

 
Jarrod B's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Austin Texas
Posts: 26,951
Thanks: 25
Thanked 29 Times in 27 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Quoted: 148 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
i forgot about diesel kleen. try that also.

Quote:
Originally Posted by cliford
well shucks theres your problem. you should be putting diesel in your truck not gas

2006 Ford F250 CCSB FX4 6.0

Sold
1997 F350 CCLB 2WD 7.3
1999 F350 CCLB 4WD 7.3
2003 F350 CCLB FX4 6.0



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



LSP Chapter Director

LSP Group Threads

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Jarrod B is offline  
post #6 of 15 Old 04-13-2009, 01:54 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 59
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Ok well I have put about 50 miles again on it this time hauling a 34 foot enclosed. I dumped a whole thing of Diesel Kleen in the tank and it still running like sqaut. Getting it scanned in a bit, Ill let you know if it says I have a bad injector.
Yougotthehit is offline  
post #7 of 15 Old 04-13-2009, 02:23 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 59
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I just talked with Derek over at Outlaw Diesel, the guy definetly knows his Shiz! He directed me a couple ways and thinks it could be a clog in the fuel bowl/line. Im going to give that a try and see what I come up with. Just wanted to say thanks for taking the time to talk.
Yougotthehit is offline  
post #8 of 15 Old 04-14-2009, 08:50 AM
Powerstroke Junkie


 
NCHornet's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Mayberry, NC
Posts: 8,308
Thanks: 0
Thanked 54 Times in 11 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I doubt you have a clogged fuel line, but hey check it out!! I would also check fuel pressure, next would be to run a Buzz test and check your injectors.
Also I don't believe HEET is approved for diesels, unless they have a special recipe for diesels. I remember reading on the bottle that it isn't to be used for diesel fuel. There is a product called 911 that is basically the same but okay for diesel fuel. I would keep draining the bowl and change the FF again.

NCH

NCH
Proud Father of USAF Airman

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


2000 F350 DRW,CC,LB, 4X4, Western Hauler Pkg.
Ford AIS/ BTM, FTVB
My CCV MOD, Coolant filter
06 Grill, 05 lights,6.0 trans cooler
Cyro/Hawks, JVC Touchscreen HU, JL C5's, Infinity 800watt amp,
DP tunes, 60 tow/80 e/120 race, on a SCT2 tuner
P3 controller, Brite Box Turbo Lifesaver
KMC Wheels x 4


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


Friends Don't Let Friends Drive Trucks With Generic Tunes
NCHornet is offline  
post #9 of 15 Old 04-14-2009, 09:02 AM
Powerstroke Techie

 
Clay Henry's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Tuttle, OK
Posts: 17,250
Thanks: 1
Thanked 20 Times in 18 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 25 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
May have toasted an injector running water through it.
Thats where i would focus troubleshooting.

2003 6.0 F350 dually on high cholesterol fuel (WVO)
2000 7.3 Excursion also on a high cholesterol fuel




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Clay Henry is offline  
post #10 of 15 Old 04-14-2009, 09:22 AM
Compression Ignition Addict
 
jesilvas's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Nacogdoches, TX
Posts: 11,148
Thanks: 0
Thanked 27 Times in 25 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
now do you have a filter on that aux fuel tank too? if not get one that is water blocking too. can't have too much water blocking


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

2000 F-350 Lariat Super Duty, Dually, CCLB, 7.3L
4R100, 2wd
330,000 + miles
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
jesilvas is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome