HELP! - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 Old 01-13-2009, 02:44 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
blowinsmoke7.3's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Lincoln Texas
Posts: 1,468
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Exclamation HELP!

I know this isnt the right Forumn but im having engine AND tranny probs and didnt feel like posting it twice

Heres the deal...went out last night to start the truck up and it cranks up fine as im leaving the driveway the engine starts missing out terribly, im talkin to the point where it sounds like its gonna die then all of a sudden it will rev up to about 1500rmps then choke back out.
2nd problem...Once the engine started doing this my transmission basically stops working, 1700-2000 rpms for the truck to budge an inch. When it would move it had horrible slipping issues.
Im pointing my finger at the TC and heres way (may be completley wrong) a few years back the TC went out and it caused the engine to do the same exact thing..miss really bad...once the TC was put in the engine ran fine The local mechanic that did the work said there is some sort of module that causes the truck not to run when the TC is shot. I dont know how well this statement holds up so im coming to the experts

Is my transmissin dead and motor having problems or is it what i stated above?
Thanks for any replies

99.5 F-250 Lariat 4x4 CC
-Isspro's in A-pillar
-5" TB into 6" miter
-Recon smoked cab lights
-Bullydog "mileage" chip *Matts tunes in 2 weeks*
-Warn hubs
-DIY intake, Foil delete
-Hankook MT 285's
blowinsmoke7.3 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 Old 01-13-2009, 03:06 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
blowinsmoke7.3's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Lincoln Texas
Posts: 1,468
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
wheres all my techies at?

99.5 F-250 Lariat 4x4 CC
-Isspro's in A-pillar
-5" TB into 6" miter
-Recon smoked cab lights
-Bullydog "mileage" chip *Matts tunes in 2 weeks*
-Warn hubs
-DIY intake, Foil delete
-Hankook MT 285's
blowinsmoke7.3 is offline  
post #3 of 7 Old 01-13-2009, 03:42 PM
Premium Member
 
RadarRider's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Smithfield, RI
Posts: 4,589
Thanks: 5
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by blowinsmoke7.3 View Post
I know this isnt the right Forumn but im having engine AND tranny probs and didnt feel like posting it twice

Heres the deal...went out last night to start the truck up and it cranks up fine as im leaving the driveway the engine starts missing out terribly, im talkin to the point where it sounds like its gonna die then all of a sudden it will rev up to about 1500rmps then choke back out.
2nd problem...Once the engine started doing this my transmission basically stops working, 1700-2000 rpms for the truck to budge an inch. When it would move it had horrible slipping issues.
Im pointing my finger at the TC and heres way (may be completley wrong) a few years back the TC went out and it caused the engine to do the same exact thing..miss really bad...once the TC was put in the engine ran fine The local mechanic that did the work said there is some sort of module that causes the truck not to run when the TC is shot. I dont know how well this statement holds up so im coming to the experts

Is my transmissin dead and motor having problems or is it what i stated above?
Thanks for any replies
Have you gotten an SES? If it's missing, you should try to get a scan tool that can do buzz & contribution tests. I've heard in rare cases too, that a CPS can cause missing & usually affect 2 opposing injectors.

"HEAVY" 2001 F-250 XLT 4x4 EC SB:
TW 6pos chip, S&B CAI, Monster 4" exhaust w/ Power Elbow, Big Head WGA, Technicooler, ITP boost fooler, Gen 1 Wicked Wheel, Six-Gun Tuner, Optima Yellow Tops, AutoMeter(Boost, Trans, EGT), CCV mod, MTS TC, MTS valve body, Trans Tech performance rebuild kit, TransGo shift kit, Hornblasters 242 Shocker Train Horns.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
RadarRider is offline  
post #4 of 7 Old 01-13-2009, 03:56 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
blowinsmoke7.3's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Lincoln Texas
Posts: 1,468
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by RadarRider View Post
Have you gotten an SES? If it's missing, you should try to get a scan tool that can do buzz & contribution tests. I've heard in rare cases too, that a CPS can cause missing & usually affect 2 opposing injectors.
Didnt get any SES or CEL light. Trucks already at the mechanic but if its something with the tranny i wanna go ahead and get some aftermarket parts put in it while its tore apart. Just lookin to see if anyone has any ideas as to what happened. As soon as the engine acted up the tranny seemed to hit the dirt to.

99.5 F-250 Lariat 4x4 CC
-Isspro's in A-pillar
-5" TB into 6" miter
-Recon smoked cab lights
-Bullydog "mileage" chip *Matts tunes in 2 weeks*
-Warn hubs
-DIY intake, Foil delete
-Hankook MT 285's
blowinsmoke7.3 is offline  
post #5 of 7 Old 01-13-2009, 04:19 PM
Premium Member
 
RadarRider's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Smithfield, RI
Posts: 4,589
Thanks: 5
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by blowinsmoke7.3 View Post
Didnt get any SES or CEL light. Trucks already at the mechanic but if its something with the tranny i wanna go ahead and get some aftermarket parts put in it while its tore apart. Just lookin to see if anyone has any ideas as to what happened. As soon as the engine acted up the tranny seemed to hit the dirt to.
A lot of times, engine performance will affect trans. performance & even throw tranny codes. Another place you could check is your pick up screen in your fuel tank. This actually sounds like what your problem is. I've had a friend who's truck was running poorly & had the same tranny symptoms you do. When we threw it on the Scanner, he had all sorts of boost, ICP, wastegate, & a 2nd, & 3rd gear out of sync. It turned out it was the screen @ the pick up in his fuel tank. After he had cleaned it out, we cleared the codes & he drove it around for a week. We rescanned the truck & he had no codes & everything was working fine.

"HEAVY" 2001 F-250 XLT 4x4 EC SB:
TW 6pos chip, S&B CAI, Monster 4" exhaust w/ Power Elbow, Big Head WGA, Technicooler, ITP boost fooler, Gen 1 Wicked Wheel, Six-Gun Tuner, Optima Yellow Tops, AutoMeter(Boost, Trans, EGT), CCV mod, MTS TC, MTS valve body, Trans Tech performance rebuild kit, TransGo shift kit, Hornblasters 242 Shocker Train Horns.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
RadarRider is offline  
post #6 of 7 Old 01-13-2009, 10:21 PM
Member
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 47
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
considering what I just went through I might have to second the fuel issue.
all of a sudden the truck was idling suuuuuper rough.
part of the problem was the cam sensor - which is a recall on my 99
the other problem was that I had stuff gunked up in the fuel filter and then once I got air in the lines it drove terrible and it wouldnt really start moving till about 1500rpms....when I could get it that high.
changed out the two parts and tried to start the truck with the fuel filter half cracked open to get it as full as possible. Let the truck idle for 20 mins and then took it on the freeway when it was half way running. About 5-10 miles and it was all good in the hood as they say in the biz.
scotto88 is offline  
post #7 of 7 Old 01-14-2009, 05:51 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
blowinsmoke7.3's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Lincoln Texas
Posts: 1,468
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Thats good to know. We were thinking it was the tranny

99.5 F-250 Lariat 4x4 CC
-Isspro's in A-pillar
-5" TB into 6" miter
-Recon smoked cab lights
-Bullydog "mileage" chip *Matts tunes in 2 weeks*
-Warn hubs
-DIY intake, Foil delete
-Hankook MT 285's
blowinsmoke7.3 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome