white smoke/no start/ fuel question - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-13-2014, 07:17 PM
Member
 

Join Date: Jan 2014
Location: Canton Ohio
Posts: 39
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
white smoke/no start/ fuel question

A friend of mine put new injector o- rings in his 2001 7.3 f250.. It ran about 15 minutes then would not restart.
replaced valve cover gaskets due to them not replaced at the time of injectors and would not stay plugged in.
Also fixed a couple of other oil leaks for him in the process of putting back together.
Now here is the problem, Cranks over fine (new batteries also), after glow plugs time out then crank (new glow plugs also and relay)-- cranks real long then tries to fire will run for a few seconds but then dies out like it is starving for fuel. When cranking I am getting puffs of white smoke from the exhaust pipe especially the closer it gets to firing (raw diesel fuel not being burned -- smokes out the garage).
Now the question is could good fuel pressure but low volume due to something being plugged in the tank cause this problem -- heard of the internal sump having a screen problem and/or blockage possibly causing a fuel volume problem
Any idaes would be greatful
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 01-13-2014, 07:28 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Oct 2011
Location: Tyler
Posts: 98
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Sounds like air in the fuel system to me. Went thru this about a year ago, was pickup tube in tank. Remove fuel filter and cycle key, is there fuel in bowl is it foamy? That's what gave it away for me was foam in filter housing.
Read thru guzzles, it helped tremendously.
Welcome to guzzle's Ford PSD Web Pages
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 01-13-2014, 07:33 PM
Member
 

Join Date: Jan 2014
Location: Canton Ohio
Posts: 39
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
thanks, I'm looking into that now, I can tell you that the fuel bowl fill up real slow if you drain it then take the cap off, usually they should fill up faser than this does under 50 psi of pressure, the only other thing that is leading me to this is that when the fuel is pressurizing upon inital key up it sonds like the fuel pump is "gurggeling" (bubbling) about halfway through the initial key up before the fuel pump kicks off --
I'll check on this tomorrow and let you know what I come up with

Last edited by hnbperformance; 01-13-2014 at 07:46 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 01-14-2014, 03:44 AM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Oct 2011
Location: Tyler
Posts: 98
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
How much fuels in your tank?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 01-14-2014, 05:43 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2010
Location: Colorado
Posts: 4,763
Thanks: 4
Thanked 44 Times in 40 Posts
Feedback Score: 0 reviews
yep, fuel pressure/volume problem
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 01-14-2014, 06:49 PM
Member
 

Join Date: Jan 2014
Location: Canton Ohio
Posts: 39
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Well everyone, I said that I would get back to you today, and here is whet I found, first of all the tank did have a problem in the pickup assembly, so I went ahead and did the modification for that, also the modification for the filler tube whle I was in there. also added a suction pre-filter before the frame rail fuel pump. after modification I now have a solid 60 psi of fuel pressure, and great volume, now the truck will start and run, But not the greatest --- have one hell of a fuel knock,
Plugged the scanner back into it to run a fuel injector balance test and found out htat this poor bastered also has 3 bad fuel injectors, didn't show up on the fuel injector buzz test because they responded with the pcm communication.
Now the final step is to replace the fuel injectors, this is what I had been leading up to the whole time but had a world of other minor problems to fix before I could condem fuel injectors 100%
NEW QUESTION keeping this thing stock with a very mild towing chip will factory replacement reman fuel injectors be ok for the replacement, The people around where I live say to buy top of the line injectors, But he is not wanting to go crazy in fixing this, he only tows at the most about 6000 lbs when he hauls his jeep or four wheelers to the dunes in Michigan inthe summer
Now
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 01-14-2014, 07:36 PM
WNY Biodiesel Co-op
 

Join Date: Mar 2008
Location: Orchard Park New York
Posts: 869
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Did you find #1, #3 and #8 show up as bad ? I get that all the time due to my chip. Truck runs great though.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 01-15-2014, 05:52 PM
Member
 

Join Date: Jan 2014
Location: Canton Ohio
Posts: 39
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
eliminated chip out of system to make sure it was not that, that way it tries to start with stock program
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 01-15-2014, 06:04 PM
Powerstroke.org Sponsor

 

Join Date: Apr 2010
Location: Defiance
Posts: 4,340
Thanks: 340
Thanked 95 Times in 91 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Thats still common to get those codes. Its a normal ford cps issue. With or without the chip. Usually its #3 and #8. There's prolly still lots of air in the hpop system from changing injector O-rings. It will take about an hour of driving and a few wot runs to get all the air out.

Sent from AutoGuide.com Free App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 01-15-2014, 06:33 PM
Member
 

Join Date: Jan 2014
Location: Canton Ohio
Posts: 39
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
yeah i cn agree with you on air in the hpop system but the problem is that it also wont stay running long enough to possibly get the ir out of the system, the longest it has ran since back together was about an hour before it went limp and got towed to me, then the longest I have had it running is about 15 minutes after I fixed a bunch of other things for it and only long enough to do an injector balance test which is showing weak injectors,
Did fing a reciept with the previous owners name and phone number under the rear seat, finally got him to admit he used to run on the High end of the chip most of the time,
when I first looked at this truck about 4 months ago it ould run like a raped ape but start hard, this chip in it makes enough power turned up on top to smoke the clutch in
4th and 5th gear, other people I hace talked to said that the injectors have gone bad, under a buzz test they are very a very faint buzzing sound, checked against another similar diesel today with another 50k over this one and the injectors buzz real loud like a woodpecker and has no problems running whatsoever, -- any other ideas?????
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 12:46 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors