testing for weak hpop - Ford Powerstroke Diesel Forum

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 14 Old 09-28-2013, 10:45 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 35
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
testing for weak hpop

hey guys, just looking to see if i could get a few pointers on what test to run and look for to see if my hpop is taking a dive on me.. i got a scan tool so i can monitor and record live feedback on icp... thanks in advance

2002 7.3 with the basics.... 4in tb, cold air, dp tuned, autometer pillar... feel free to make donations
fl-diesel is offline  
post #2 of 14 Old 09-29-2013, 12:29 AM
Serving Our Country!
 
JSchuricht's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Manor, TX
Posts: 2,969
Thanks: 0
Thanked 25 Times in 24 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 2 reviews
You should log ICP and duty cycle then take it for a drive at WOT.

JSchuricht is offline  
post #3 of 14 Old 09-29-2013, 12:34 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 35
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
i did 1 run on my 120 tune before coming to work... beginning around 2115 psi @ 52%, halfway through i was at 1860psi @ 60%, and right at the end of my run i was at 2132psi @ 71%

2002 7.3 with the basics.... 4in tb, cold air, dp tuned, autometer pillar... feel free to make donations
fl-diesel is offline  
post #4 of 14 Old 09-29-2013, 06:12 AM
Compression Ignition Addict
 
timmyboy76's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 1,891
Thanks: 0
Thanked 20 Times in 20 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
you should test in "stock" setting.

99.5 x-cab 7.3l, 6spd, 161k miles.....
timmyboy76 is offline  
post #5 of 14 Old 09-29-2013, 06:30 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 35
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Tested in stock setting I didn't drop below 2750psi and didn't exceed 40%..... With the 120 tune I started at 53% @ 2036psi, at the end of my run I was at 78% @1890psi... Truck was warm in both occasions... And threw a p1212 code... Just got done testing again

2002 7.3 with the basics.... 4in tb, cold air, dp tuned, autometer pillar... feel free to make donations
fl-diesel is offline  
post #6 of 14 Old 09-29-2013, 07:11 AM
Compression Ignition Addict
 
jesilvas's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Nacogdoches, TX
Posts: 11,148
Thanks: 0
Thanked 27 Times in 25 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I'd say it's a little weak. You could have a bad ICP sensor giving an off reading. If the connector is oily, replace it anyway.



2000 F-350 Lariat Super Duty, Dually, CCLB, 7.3L
4R100, 2wd
330,000 + miles
jesilvas is offline  
post #7 of 14 Old 09-29-2013, 07:45 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 35
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
i replaced the ipr about 500 miles ago... and if i was getting false readings wouldnt it read way off on the stock tune also?

2002 7.3 with the basics.... 4in tb, cold air, dp tuned, autometer pillar... feel free to make donations
fl-diesel is offline  
post #8 of 14 Old 09-29-2013, 08:02 AM
Compression Ignition Addict
 
timmyboy76's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 1,891
Thanks: 0
Thanked 20 Times in 20 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
from the looks of it, the stock #'s are fine, but the hpop just cant keep up with demands in higher hp settings...upgraded hpop will cure that.

99.5 x-cab 7.3l, 6spd, 161k miles.....
timmyboy76 is offline  
post #9 of 14 Old 09-29-2013, 09:02 AM
Compression Ignition Addict
 
Joel's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Abbotsford
Posts: 2,725
Thanks: 29
Thanked 125 Times in 113 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 10 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Is this not one of the situations where old and tired injectors or injector o-rings could be at fault?
Because mine acts the same way, only I can hit 99% duty cycle and drop down to 1600 psi

My ICP and IPR sensor/regulator were recently replaced.

PIS 175/80's, Van Turbo with EBPV, BD Billet Wheel
Lots of money spent at RiffRaff
Holley fuel pump, in tank mods, crappy riding leveling kit, DP-F6, 5 Gauges+Edge CS in dash, CB radio in Dash, over 100 goofy little mods
Still pretty slow, just less slow now.
Quote:
Originally Posted by peixinho View Post
I love finally having my truck back... that 7.3 dog that I was driving was just not cutting it.
Joel is offline  
post #10 of 14 Old 09-29-2013, 12:13 PM
Powerstroke.org Fanatic
 
Join Date: Jan 2011
Location: Blair, NE
Posts: 102
Thanks: 30
Thanked 6 Times in 6 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by fl-diesel View Post
hey guys, just looking to see if i could get a few pointers on what test to run and look for to see if my hpop is taking a dive on me.. i got a scan tool so i can monitor and record live feedback on icp... thanks in advance

Hauling my new 5th wheel camper i had the same code-so far i am changing the ICP this week as the sensor is covered in oil. Plan on taking the camper out end of the week to see what happens. Hoping it ends there.

How do you like your DP-Tuner? I'm seriously thinking of going that route soon, especially with the data you can get running down the road.
mkfan17 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome