New annoying wistle started out of no where - Ford Powerstroke Diesel Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 12 Old 04-12-2013, 06:20 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
New annoying wistle started out of no where

truck: 2000 f350 reg cab longbed 7.3
mods: bully dog intake, 38r turbo, 5" exhaust, progamer

Last week my truck started to make an annoying wistle out of no where. It is the loudest when lightly on the throttle and when i'm only @ about 1lb of boost. had my wife rev the motor for me and it sounds to just be the sound of the turbo sucking in air through the intake. I relate it to the sound of wind blowing over an open glass bottle. What i dont understand is why it just started doing it and hasnt done it befor. i've had the truck for over a year and it was around january when i put the 38r in so you would have thought it would have been doing it all along. Any thoughts? I may just be paranoid but i depend on this truck for my bussiness and just want to make sure nothing is going bad. All my boots seem good and tight and leak free.
jay_man81 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 12 Old 04-12-2013, 07:14 AM
Compression Ignition Addict
 
mcyrana's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: PA
Posts: 218
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
see if any of your intercooler boots are leaking

Quote:
Originally Posted by dentexpowerstroke View Post
I've already explained that to him multiple times tho and he doesn't understand... Im about to bust out some crayons and draw it for him.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

6637 Filter, Warn locking Hubs, Recon LED Cablights, Leveled 2", 8" CAT Stack, 35" Goodyear Duratracs, High pressure oil crossover tube
mcyrana is offline  
post #3 of 12 Old 04-12-2013, 08:28 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I did a quick check to make sure the clamps were all tight and they were. as soon as i get the time I'll check for actualls holes in them. would this cause you to hear a wistle in the intake though? there is no doubt that is where its coming from.
jay_man81 is offline  
post #4 of 12 Old 04-12-2013, 08:39 AM
Compression Ignition Addict
 
timmyboy76's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 1,891
Thanks: 0
Thanked 20 Times in 20 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
subscribing...

What type tranny you got? I have the exact same sound! Been fetchingthe source for 2yrs.. Ever since my trubo popped, the noise came about. Treid 2-different turbos, stuufed rags in the fenders, different air intakes, installed a foil cac tube, new cac boots,...AND NO SIGNS OF SOOT, ANYWHERE...to no prevail.

my thread was..wind thru a pipe, sound.

99.5 x-cab 7.3l, 6spd, 161k miles.....
timmyboy76 is offline  
post #5 of 12 Old 04-12-2013, 10:18 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I have the 6speed manual trans. it does it mostly when i'm crusing and am light on the throttle. I can get it to sound like an firetruck alarm if i get on and off the throttle...hahaha. Is that what yours was doing as well

Last edited by jay_man81; 04-12-2013 at 10:27 AM.
jay_man81 is offline  
post #6 of 12 Old 04-12-2013, 10:31 AM
Compression Ignition Addict
 
timmyboy76's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 1,891
Thanks: 0
Thanked 20 Times in 20 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
to a T, bud. It really starts horn'n off, around 1500rpm, in 5th gear...yup, have a 6spd as well.. Also, its throttle senitive. I let off in gear, no sound, then the slightest depress of skinny, and bam, sounds' goin off

From reading on how the input overtime, gets beat on..(bearing that is), i'm thinking the "race" has know begun to spin in its housing.

99.5 x-cab 7.3l, 6spd, 161k miles.....
timmyboy76 is offline  
post #7 of 12 Old 04-12-2013, 10:56 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
The only thing is i can rev the truck stopped in neutral and it does it. that is what i did when I had my wife rev it while i listened under the hood. The wistle was definatly coming from the intake so i dont know if I have the same thing as you. At least i hope not cause i dont want to have the start of tranny problems.
jay_man81 is offline  
post #8 of 12 Old 04-16-2013, 10:11 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Ok, so i took off all my intake and cooler boots and they are all in great shape. craweled under the truck and listened while it was rev'd and it does sound that it might be the trany. timmyboy76, did you notice any loss of power when yours started to do the wine? It seems that my truck has lost some of its get up and go. It also seems that the more i drive it the louder the wine is getting and the more power it seems to loose. I'm starting to worry something big is going to boom.

Moderators, feel free to move this to the problems sections if you think I may get more feedback from members there cause i'm at a loss as to what it could be.

Last edited by jay_man81; 04-16-2013 at 04:47 PM.
jay_man81 is offline  
post #9 of 12 Old 04-16-2013, 10:37 AM
Compression Ignition Addict
 
GregsSD's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Santa Rosa, CA
Posts: 1,402
Thanks: 0
Thanked 13 Times in 13 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 15 Post(s)
Garage
Feedback Score: 0 reviews
It sounds like an exhaust leak to me!
If your up-pipes from the exhaust manifolds have even the slightest leak at any of the connections it will make a high pitched squeal and is hard to pinpoint because of the engine noise.

2005 F-250 CC/SB 4x4 medium wedgewood blue

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

5" lift, 5" Donahoe rear springs, 35x13.50 MTZ's, 18x12 Fuel Hostage wheels, 4.30 gears, Banks 4" exhaust, Airraid intake, SCT from Innovative, ARP headstuds, Bulletproof ficm, Scangauge II, Randy Ellis Design lightbar, Street Scene flares, Harpoon mod, Zoodad mod, LED 2010 taillights, Switchback LED front turn signals
GregsSD is offline  
post #10 of 12 Old 04-16-2013, 04:42 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I checked that as well because of the loss of power i think i'm feeling and because I just put the 38r on a few months ago and thought the clamps might need tightened but no leaks in the up or down pipe.

Last edited by jay_man81; 04-16-2013 at 04:46 PM.
jay_man81 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome