7.3 turbo.....delay? - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 Old 01-14-2008, 06:35 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
Join Date: Jan 2008
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Question 7.3 turbo.....delay?

This is my first visit to this forum so please forgive me if this topic has been beat to death.

My question is about a delay before the turbo starts to work, not turbo lag...it doesn't even start to boost until the temperature gauge is off "cold".

I have a 2001 F250 with 7.3 and about 130,000 miles. Bought it with 80K. When the engine is cold there doesn't seem to be any turbo boost happening until I drive it for about 5 minutes, then things are fine. Today I took a 5 minute pit stop and pulled back out on the interstate. Even though it should have still been warm there was no boost. Finally after standing on the throttle and a little hill I managed to get up to 60. I noticed that I was puking black smoke. Then suddenly the turbo must have kicked in because it was able to shift into OD and take off normally.

Is there something programmed in so that the turbo won't boost until the engine gets up to temperature or is mine preparing to quit?
Amanaland is offline  
Sponsored Links
post #2 of 2 Old 01-14-2008, 06:41 PM
HardLuck Case of the Year
Ditty's Avatar
Join Date: Sep 2006
Location: Catonsville, MD
Posts: 3,541
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to Ditty Send a message via Yahoo to Ditty
Sounds like your EBPV is closed and not allowing the turbo to spool up. It's the Electronic Back Pressure Valve which aids in warming the truck up in 40 or below weather. It's normal. All you can do is either deal with it or delete it, or pull the plug for it so that it stays open.


Brisco:-White 2000 F-350 PSD CrewCab/SRW/LongBed/4x4/6spd Manual/HUGE Powerstroke.Org Vinals!

Favorite Mods: Baby-seat mod/Girlfriend delete/6pos on Xtreme!

Repairs since bought: both batteries/alternator/3 transmissions/4 clutches/entire front axle/new steering stabilizer/power steering pump

Still broken: cracked windshield/all glowplugs/glowplug relay/4WD still out/trailer harness no power

Current Best: 16.149@84.13MPH (Est.7800lbs)
Ditty is offline  
Sponsored Links

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome