01 7.3 - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 Old 01-05-2008, 01:33 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
Join Date: Oct 2006
Posts: 158
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
01 7.3

I'm posting this for my buddy. He said he went to start his truck yesterday(which was about 20 degrees out) and he said his glow plug light stayed on like normal and when it started it sounded like it was camming and shaking the truck side to side. It done that for a few seconds then cut off. Done the same thing two more times and he said it would not accelerate while doing this. Finally it started and idled fine but would not accelerate quickly, lake of power. He said its been doing this awhile but thought it was just the cold. He doesn't plug it in. Anybody have a idea to his problem. It has 230,000 miles on it.

Only does it when it cold, runs good when it runs about five minutes.
Sponsored Links
post #2 of 3 Old 01-05-2008, 02:03 PM
Compression Ignition Addict
Join Date: Dec 2006
Location: Albert Lea,MN
Posts: 201
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Glow plugs may not work properly

Does it have to turn over for awhile to actually fire up because when my glow plug relay was out that is how mine would act but now that they work even when it is 0 degrees mine will start and run smooth after only a couple seconds. Best to plug them in if you can.

2001 F-250 7.3L
6-speed manual trans.
D.I.Y. Intake
3.5" straight pipe exhaust
Future Mods
HPX hose
Fuel crossover kit

IBEW Local 343 member
01clj is offline  
post #3 of 3 Old 01-05-2008, 02:06 PM
Powerstroke.org Fanatic
a1l71700's Avatar
Join Date: Dec 2007
Location: Warren, IN
Posts: 145
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Most likely its just because its cold, especially if he doesnt plug it in. I've forgotten to plug mine in a few times when it was cold and when it starts it does feel like a cammed engine wobble. Not an expert so correct me if I'm wrong guys but while the block,fuel, and oil is cold when started all cylindars may not be firing which gives the unbalanced wobble feeling.

Early 99 F250 SD CrewCab LongBox
Tony Wildman 6 Position
Ford AIS Extreme Air Intake
Magnaflow 4" Stainless Steel DP
Autometer Boost, EGT, Trans Gauges
Zoodad Mod(yes you need it on early 99 if you have AIS)
Grand Rocks Dual 5" Miter Cut Stacks
ITP Overboost Annihilator
FPR Shim
Antenna delete

a1l71700 is offline  
Sponsored Links

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome