Chip Questions - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-21-2013, 08:48 AM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Jun 2012
Posts: 128
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Chip Questions

I just bought a late 99 F250 about a month ago, and I want to put a chip like PHP on it. However the previous owner said that it has a superchips tune flashed on to it for fuel mileage. My question is do I have to return the computer back to stock before putting another chip on, or just not worry about it? I dont have the programmer for the superchips. The guy said he just had some shop put the tune on for him. Thanks
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 01-21-2013, 09:53 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jul 2009
Location: Pipestone, Mn
Posts: 479
Thanks: 1
Thanked 4 Times in 4 Posts
Feedback Score: 0 reviews
The chip will over ride the tuner. If you put in a stock tune it will end up being the tuned program. Doesn't hurt anything. I forgot to take my tune out when I put in my hydra too.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 01-21-2013, 09:57 AM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Jun 2012
Posts: 128
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
So if I have a six position chip like the PHP phoenix, when I set it to stock it will just be running the superchips tune that is on the computer? Thanks
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 01-21-2013, 03:30 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Oct 2011
Location: Chico, California
Posts: 2,968
Thanks: 13
Thanked 63 Times in 59 Posts
Feedback Score: 0 reviews
the chip overrides whatevers flashed on the pcm.
so the stock version loaded on the chip would be what it would run. i dont think it would use the superchips tune.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 01-21-2013, 05:32 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Jun 2012
Posts: 128
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Okay that makes alot of sense. I thought maybe the chip would just read the tune on the computer and use that as the stock tune. Thanks for the help.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 01-22-2013, 04:54 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Aug 2007
Location: New Martinsville, West Virginia
Posts: 2,440
Thanks: 0
Thanked 15 Times in 13 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I thought I read on here that you should have the computer re-flashed back to stock if you were doing a chip? Any dealer can do the re-flash, as far as I know. They will probly charge you for the service, but if it were me, I'd make sure it was a stock tune before I installed the chip.

Come to think about it, I was talking to one of the DP Tuner guys a few weeks ago... I have a DP Tuner on my yellow dually that has been sitting bed-less and unused for the past 8 months, and was thinging about removing the DP from it and putting it in the Excursion, which has an Edge Evolution. They said clearly, to make sure I reinstalled the stock tune with the Edge before trying the DP Tuner (and that the DP still might not work and would likely need reburned for the Ex, but that's another matter in it'self).
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 01-22-2013, 07:25 AM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Jun 2012
Posts: 128
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by dieselcrawler View Post
I thought I read on here that you should have the computer re-flashed back to stock if you were doing a chip? Any dealer can do the re-flash, as far as I know. They will probly charge you for the service, but if it were me, I'd make sure it was a stock tune before I installed the chip.

Come to think about it, I was talking to one of the DP Tuner guys a few weeks ago... I have a DP Tuner on my yellow dually that has been sitting bed-less and unused for the past 8 months, and was thinging about removing the DP from it and putting it in the Excursion, which has an Edge Evolution. They said clearly, to make sure I reinstalled the stock tune with the Edge before trying the DP Tuner (and that the DP still might not work and would likely need reburned for the Ex, but that's another matter in it'self).
This is more what I was thinking. Anyone know for sure?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 03:49 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors