Chip Questions - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 Old 01-21-2013, 08:48 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Wyofordpower's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 161
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 2 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Chip Questions

I just bought a late 99 F250 about a month ago, and I want to put a chip like PHP on it. However the previous owner said that it has a superchips tune flashed on to it for fuel mileage. My question is do I have to return the computer back to stock before putting another chip on, or just not worry about it? I dont have the programmer for the superchips. The guy said he just had some shop put the tune on for him. Thanks
Wyofordpower is offline  
post #2 of 7 Old 01-21-2013, 09:53 AM
Compression Ignition Addict
 
floorboy's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Pipestone, Mn
Posts: 479
Thanks: 1
Thanked 4 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
The chip will over ride the tuner. If you put in a stock tune it will end up being the tuned program. Doesn't hurt anything. I forgot to take my tune out when I put in my hydra too.

Quote:
Originally Posted by bjs505 View Post
Of course I'm handy under the hood, I currently own a cummins.

2010 F350 CCLB Cabelas Edition
No Limit cai, Mini Maxx, 5" turbo back Flo Pro, Sinister egr delete, Sinister coolant filter, Cat EC-1, PTP shift solenoid. 20x9 +18 XD Monsters
01' 7.3 CCLB, 6637,wicked wheel G2, HPX, PHP Hydra, MBRP 4" Turbo back, Bellowed uppipes, Stancor gpr, 6.0 cooler, Fpr, Glow shift exhaust, pyro, trans, 203*/billet housing/ Cat EC-1, '07headlights/05' grill, Oh8' gate.
78' F350 "dumpy" old school
floorboy is offline  
post #3 of 7 Old 01-21-2013, 09:57 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Wyofordpower's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 161
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 2 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
So if I have a six position chip like the PHP phoenix, when I set it to stock it will just be running the superchips tune that is on the computer? Thanks
Wyofordpower is offline  
post #4 of 7 Old 01-21-2013, 03:30 PM
Compression Ignition Addict
 
blue99stroker's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Chico, California
Posts: 5,020
Thanks: 18
Thanked 213 Times in 204 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 149 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
the chip overrides whatevers flashed on the pcm.
so the stock version loaded on the chip would be what it would run. i dont think it would use the superchips tune.

99.5 f250 7.3 4x4 258k
PHP Phoenix, S&B CAI, 4" TBE, Hpx, Stancor, RR Billet Wheel, AIH Delete, Autometer Gauges, Leveling kit, Transgo kit, Warn Hubs, Int'l Up-Pipes, RR IC Boots, Non-Ebpv Pedestal, High Flow Outlet, RR OCR, 08 Tow Mirrors.

Dad-2000 7.3 109k miles, Autometer Gauges, Superchips 1705, AIH Delete, 6637, 4" TBE, BD Billet Wheel, TruCool Max
blue99stroker is offline  
post #5 of 7 Old 01-21-2013, 05:32 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Wyofordpower's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 161
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 2 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Okay that makes alot of sense. I thought maybe the chip would just read the tune on the computer and use that as the stock tune. Thanks for the help.
Wyofordpower is offline  
post #6 of 7 Old 01-22-2013, 04:54 AM
Compression Ignition Addict
 
dieselcrawler's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: New Martinsville, West Virginia
Posts: 3,251
Thanks: 0
Thanked 52 Times in 50 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 16 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I thought I read on here that you should have the computer re-flashed back to stock if you were doing a chip? Any dealer can do the re-flash, as far as I know. They will probly charge you for the service, but if it were me, I'd make sure it was a stock tune before I installed the chip.

Come to think about it, I was talking to one of the DP Tuner guys a few weeks ago... I have a DP Tuner on my yellow dually that has been sitting bed-less and unused for the past 8 months, and was thinging about removing the DP from it and putting it in the Excursion, which has an Edge Evolution. They said clearly, to make sure I reinstalled the stock tune with the Edge before trying the DP Tuner (and that the DP still might not work and would likely need reburned for the Ex, but that's another matter in it'self).

Greg

'99 E350 DRW Stahl 11' util box van, 7.3 PSD, stock. 138k SOLD

'00 F350 extcab, 9' utility bed, dually 221k

E'99 F250 extcab, S/Bed 211k

'00 Excursion Limited, 7.3PSD 281k

'84 Chevy K-30, 6.2L TD, woods/trail beater. 141k

Semper Paratus
dieselcrawler is offline  
post #7 of 7 Old 01-22-2013, 07:25 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Wyofordpower's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 161
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 2 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by dieselcrawler View Post
I thought I read on here that you should have the computer re-flashed back to stock if you were doing a chip? Any dealer can do the re-flash, as far as I know. They will probly charge you for the service, but if it were me, I'd make sure it was a stock tune before I installed the chip.

Come to think about it, I was talking to one of the DP Tuner guys a few weeks ago... I have a DP Tuner on my yellow dually that has been sitting bed-less and unused for the past 8 months, and was thinging about removing the DP from it and putting it in the Excursion, which has an Edge Evolution. They said clearly, to make sure I reinstalled the stock tune with the Edge before trying the DP Tuner (and that the DP still might not work and would likely need reburned for the Ex, but that's another matter in it'self).
This is more what I was thinking. Anyone know for sure?
Wyofordpower is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome