Cold weather issues - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-02-2013, 05:47 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2009
Location: Fairfield, MT
Posts: 589
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Cold weather issues

When ever it gets below 20 degrees outside its like the ebpv gets stuck or something. I have very low power and high egts. Then like a switch flips it takes back off and runs fine. Or shut truck off and restart then it will be fine. What is causing this to happen. I just cleaned the tube and back pressure sensor to. It did it before this and after.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 01-02-2013, 05:48 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2009
Location: Fairfield, MT
Posts: 589
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
My ICP was bad and just replaced it. A new cps sensor will be here soon and doing that also.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 01-02-2013, 06:00 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Apr 2010
Location: Centennial, CO
Posts: 1,678
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
It is probably turning off when the truck warms up. So you can either let it warm up or delete it.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 01-02-2013, 06:26 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Oct 2006
Location: Walpole, MA
Posts: 1,296
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to rufushusky
Quote:
Originally Posted by redsmoke View Post
When ever it gets below 20 degrees outside its like the ebpv gets stuck or something. I have very low power and high egts. Then like a switch flips it takes back off and runs fine. Or shut truck off and restart then it will be fine. What is causing this to happen. I just cleaned the tube and back pressure sensor to. It did it before this and after.
Sounds like your EBPV is doing its job...

Winter Operation, Hard Starting, Hissing Sound Etc...
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 01-03-2013, 04:57 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2009
Location: Fairfield, MT
Posts: 589
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Ok I keep getting told its doing its job but I had a 7.3 before that I had no issues with it.I just can't beleive after its plugged in all night and let it idle for 5 mins I still can't take off without it still being closed. Heck yesterday I let it warm up basically till normal running temp then drove down the road to the shop. I shut it off for 10 min went back out temps were still high didn't drop much and I could hardly take off cause that damn thing was closed again.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 01-03-2013, 06:02 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Apr 2010
Location: Centennial, CO
Posts: 1,678
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
It could very well be sticking. I don't know of a way to possibly fix that other than pulling it off and cleaning/checking it out. I personally don't miss mine at all. Way too loud unless you live in the country.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 01-03-2013, 07:53 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jul 2009
Location: Pipestone, Mn
Posts: 479
Thanks: 1
Thanked 4 Times in 4 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by 7.3Lariat View Post
It could very well be sticking. I don't know of a way to possibly fix that other than pulling it off and cleaning/checking it out. I personally don't miss mine at all. Way too loud unless you live in the country.
I disagree..... You have not met my neighbors, it's not loud enough.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 01-03-2013, 02:53 PM
Serving Our Country!
 

Join Date: Jul 2010
Location: Indiana
Posts: 411
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
take your downpipe off and see if the valve is moving freely and fully, if its not i'd wire it open and forget about it till spring..less you have a garage
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 01-04-2013, 05:09 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2009
Location: Fairfield, MT
Posts: 589
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Well for now I just unplugged it to see if that will work. I guess in near future a delete will be put in.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 01-04-2013, 05:57 AM
7.3 4 Ever! Nothing else!
 

Join Date: Aug 2012
Posts: 4,169
Thanks: 1
Thanked 16 Times in 16 Posts
Feedback Score: 10 reviews
I like mine because it warms up my truck alot faster!!!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 05:07 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors