7.3 problems - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-08-2012, 05:44 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Nov 2012
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
7.3 problems

I have a 2001 ford f-550 and after the engine has warmed up to operating temp. 15-20 of running time. the engine starts acting like its missing and starts loosing power and when you try to give it the fuel petal it only acts like its missing more and the rpm's wont raise and it also starts blowing white raw fuel smoke out the tail pipe.. this problem started all of a sudden. also when i plug my computer into the truck during the problem accuring it shows no codes. Any comments?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 11-08-2012, 06:01 PM
duct tape & zip ties

 

Join Date: Jul 2006
Location: Willis, MI
Posts: 10,759
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via Yahoo to bigcountrysg
Hook the computer up to the truck prior to starting. Start the truck up and run a cylinder contribution test. You have a dead cylinder. It could either be bad compression or a bad injector.

A cylinder contribution test will point you to the cylinder that is not operating properly. Also with the key on engine off you can run an injector buzz test. This will tell you if all the injectors are getting electrical signal to fire that injector.

From that point you can also check the ICP pressure to see if the HPOP is putting out enough oil pressure for the injectors.

lastly you will need to pull the glow plugs one by one and do a cylinder compression test. You will need the proper adapter for the compression test gauge for the ford 7.3L powerstroke.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 11-08-2012, 06:03 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2009
Location: Nacogdoches, TX
Posts: 11,071
Thanks: 0
Thanked 14 Times in 14 Posts
Feedback Score: 0 reviews
What program are you using to scan?
So when cold it runs ok, just weak since it's cold? Does the smoke smell like unburnt diesel?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 11-08-2012, 06:25 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Nov 2012
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
i have a snap on ethos scanner, and ive ran every program on it and no codes
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 11-08-2012, 06:27 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Nov 2012
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
the engines runs perfect when cold or under running temp. yes the smoke smells like raw fuel, but it only smokes when you try to accelerate it while its missing.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 11-08-2012, 06:33 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2009
Location: Nacogdoches, TX
Posts: 11,071
Thanks: 0
Thanked 14 Times in 14 Posts
Feedback Score: 0 reviews
That sounds like an injector to me.
Maybe you have a loose under valve cover harness
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 04:34 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors