Problems after "Hutch" Mod - Fuel Pump Toast? - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-03-2012, 01:20 PM
Premium Member
 

Join Date: Oct 2011
Location: Batavia, OH
Posts: 24
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Problems after "Hutch" Mod - Fuel Pump Toast?

Here is the deal (2000 Excursion, 7.3, 200K)

A few weeks ago, I installed the Driven Diesel Regulated Return (set to 62 psi when warm). Ran great, smoother engine, a little extra power, etc...

This weekend, I installed the Driven Diesel pre-pump fuel filter kit (the "Hutch" mod + a Baldwin fuel filter and new line to the fuel pump). I cycled the key about 7 or 8 timed to prime the fuel system and started the engine. I ran rough for about 5 seconds and then seemed to smooth out, just like it did when I put on the regulated return. I gave it some more throttle, but then it seemed to "choke up," white smoke out the exhaust, etc... I then took it out for a drive, assuming it would smooth out, but it eventually died about 1/2 mile down the road. Called the tow truck...

Today, I partially dropped the tank to see if I pinched the new fuel line. Nope, it is fine.

I then got a fresh 3 gallon can of diesel and put in a temp line before the pre-pump filter. I ran the truck directly from the can, thinking that I incorrectly installed the "Hutch Mod" from Strictly Diesel and was restricting fuel flow. Result; same problem as before.

Next I put the temp line and can in right before the fuel pump, thinking that the new pre-pump filter might be restricting fuel flow. Result, Still am having the same problem.

It seems to idle fine, but starts to bog really bad/white smoke whenever the throttle is applied.

Is my fuel pump toast?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 09-03-2012, 01:46 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2009
Location: Nacogdoches, TX
Posts: 11,064
Thanks: 0
Thanked 13 Times in 13 Posts
Feedback Score: 0 reviews
What is your fuel pressure?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 09-03-2012, 02:10 PM
Premium Member
 

Join Date: Oct 2011
Location: Batavia, OH
Posts: 24
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Took a video of the FPG that is under the hood... Youtube vieo is uploading right now.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 09-03-2012, 02:22 PM
Premium Member
 

Join Date: Oct 2011
Location: Batavia, OH
Posts: 24
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Here is a link to the vid:

Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 05-11-2013, 03:15 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: May 2011
Location: Alvarado, TX
Posts: 375
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Did this issue ever get resolved?

I am about to begin installing this kit and was researching all potential issues.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 06-24-2013, 06:37 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Aug 2011
Location: iowa
Posts: 393
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by rascal View Post
Did this issue ever get resolved?

I am about to begin installing this kit and was researching all potential issues.
X2

Curious on this
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 06-24-2013, 06:43 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2008
Posts: 8,219
Thanks: 68
Thanked 191 Times in 182 Posts
Feedback Score: 0 reviews
OP doesn't post much

now that this is dug up I am curious but you can see it's not a fuel pump prob in the vid
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 06-25-2013, 05:46 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: May 2011
Location: Alvarado, TX
Posts: 375
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I was just curious. I just finished my full Driven Diesel RR w/Pre&Post pump filters and it is working great.

I wanted to know what happened here in case I ran into a similar issue.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 10:59 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors