7.3 No Start - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-13-2012, 08:45 AM
Member
 

Join Date: Mar 2012
Posts: 53
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
7.3 No Start (Injector Questions)

Ok guys, this 01 7.3 is really starting to get on my nerves. I have spent countless hours and lots of company money to get this thing to be somewhat reliable and more efficient. No matter what I do I can't seem to win. Here is a link to the thread I made a while back about the mods I have done.

Doing Some Work, Any Suggestions?

So I got all of that stuff installed without a hitch and it seemed to be running a bit stronger and the fuel mileage was definitely improved (went from about 9 to ~13 or so. The hard start wasn't fixed however and at this point I'm guess low compression is the culprit on that.

But anyways, our driver was making a left hand turn yesterday while hauling 4.5 tons of stone and halfway thru the intersection the truck just cut off and wouldn't start back up. Now, I have no idea what's keeping it from starting. I tried dis/reconnecting the CPS (recently replaced) and disconnecting the ICP and neither of those worked. The fuel bowl is getting fuel so that's not it. I don't thing it is getting any oil pressure because when cranking the gauge doesn't move at all. Also, our mechanic hooked up a diag tool and said the ICP was only registering 160psi which is nowhere near enough to get the injectors firing...

here is a video of it trying to start. It seems like there is some sort of weird gargling noise while its cranking that Ive never heard before. Almost like it has lost all compression or something. The oil looks really thin too for some reason.

01 7.3 Powerstroke no start - YouTube

Last edited by CCA-F450; 06-15-2012 at 11:13 AM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 06-13-2012, 09:02 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2012
Posts: 482
Thanks: 2
Thanked 4 Times in 4 Posts
Feedback Score: 2 reviews
you have your answer i am betting...the ipr stuck open or bad or it is the HPOP....no pressure no start...what rpms was it turning for the video??

Last edited by hotairgypsy; 06-13-2012 at 09:09 AM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 06-13-2012, 09:09 AM
Member
 

Join Date: Mar 2012
Posts: 53
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Just installed a brand new Adrenaline HPOP and new IPR while doing all the other work so I don't think it's that...or at least I hope it's not the HPOP. (I also used brand new Ford HPOP lines and new reservoir gasket with screen)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 06-15-2012, 10:49 AM
Member
 

Join Date: Mar 2012
Posts: 53
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Ok, so our mechanic seems to think it's a blown injector o-ring which would cause both of our issues (no start and really thin oil)...he changed the oil and now the bottom end has oil pressure and is filling the hpop res...it makes sense to me, what do you guys think?

next question would be do we just replace all the orings or do we go ahead and upgrade or rebuild the injectors? it's a lot of $$ but we would get more hauling power/efficiency and have the piece of mind that the injectors are in good condition (unlike most things on this truck)..thoughts?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 06:57 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors