New HPOP, now rough idling once warmed up - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 Old 05-30-2012, 04:33 PM Thread Starter Rookie
Join Date: Oct 2006
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
New HPOP, now rough idling once warmed up

Last week I replaced my OE HPOP with a T-500. At the same time I replaced the IPR and EBP sensor and tube. After everything was back together, the engine started back up after about 10 seconds of cranking. I let it idle for about 10 minutes and then drove it about 10 miles and this seemed to get rid of any roughness. There was a noticeable difference in acceleration, cruising speed, and throttle response with the T-500 installed. Now I am starting to experience some rough idling once the engine is fully warmed up. It still idles very smoothly upon starting, but once it is up to operating temperature it gets a little rough when idling.

Prior to this the engine ran and idled as smooth as butter, but I would occasionally get a P1211 code, hence the reason for upgrading to the T-500. I didnít purge any air out at the ICP because it started running smoothly so quickly so I didnít see the need. I am running Rotella 15W-40.

Any ideas?

2002 Excursion 7.3, John Woods TowMaster Tranny w/ 6.0 cooler, DP-Tuner, T-500 HPOP, 6.0 Intercooler, ATS Ported Shroud Compressor Housing, AIH Delete, CCV Mod, Dieselsite Coolant Filter, ITP Overboost Annihilator, ISSPRO Gauges, Airaid Intake, 4" Magna Flow exhaust, Bilstein Shocks, 305/55 R20 Dura Grapplers.
turbonine is offline  
Sponsored Links
post #2 of 2 Old 05-30-2012, 04:39 PM
Compression Ignition Addict
jesilvas's Avatar
Join Date: Feb 2009
Location: Nacogdoches, TX
Posts: 11,139
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 27 Times in 25 Posts
Feedback Score: 0 reviews

Try unplugging the ICP when rough idle occurs, could have an issue with that.

2000 F-350 Lariat Super Duty, Dually, CCLB, 7.3L
4R100, 2wd
330,000 + miles
jesilvas is offline  
Sponsored Links

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome