White smoke out of exhaust in the morning? - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 25 Old 10-03-2011, 08:35 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
irishluck's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 419
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
White smoke out of exhaust in the morning?

Maybe once or twice a week when I start my truck (03 f250 7.3) there will be a great amount of white smoke that comes out of the exhaust. It was about 50 degree out this morning.

But after that there is no white smoke, its just when I start it, should I be concerned?
irishluck is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 25 Old 10-03-2011, 01:06 PM
Compression Ignition Addict
 
AlwaysStrokin''s Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Billings, MT
Posts: 597
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Mine has been starting pretty hard the past couples week to and when it does finally start there is a huge cloud of whit smoke. But it doesn't do it when I plug it in. So I'm thinking my glow plugs or relay is about worn out. It's gotten down to 30 degrees Fahrenheit. You may be having a similar problem when I get it checked out I'll let you know. It sounds like a pretty similar problem. It's just gets a little colder up here

2002 F-350 Crewcab LB XLT
Quad-Pillar Isspro II Gauges, Dp-Tuner: Stock, Hi-Idle, 40Hp Tow, Decel, 80E, 100Hp
4" MBRP Exhaust, T-500 HPOP, AFE II Intake, HID's, Recon Light Bar, Custom Running Boards, Custom Bumper, HPx, FRx
AlwaysStrokin' is offline  
post #3 of 25 Old 10-03-2011, 01:36 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
irishluck's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 419
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Quote:
Originally Posted by AlwaysStrokin' View Post
Mine has been starting pretty hard the past couples week to and when it does finally start there is a huge cloud of whit smoke. But it doesn't do it when I plug it in. So I'm thinking my glow plugs or relay is about worn out. It's gotten down to 30 degrees Fahrenheit. You may be having a similar problem when I get it checked out I'll let you know. It sounds like a pretty similar problem. It's just gets a little colder up here
god i hope it isnt the glow plugs
irishluck is offline  
post #4 of 25 Old 10-03-2011, 01:42 PM
Compression Ignition Addict
 
tristanlee85's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Pataskala, OH
Posts: 179
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Send a message via AIM to tristanlee85 Send a message via MSN to tristanlee85 Send a message via Yahoo to tristanlee85
I'd say plugs as well. I don't have any of my plugs in working order and it will roll smoke like no other on a cool morning. Plug in the block heater over night and it fires right up with no smoke.

Tristan

1999 F-250 SD
tristanlee85 is offline  
post #5 of 25 Old 10-03-2011, 01:46 PM
Compression Ignition Addict
 
Im_Strokin_ur_Cummins's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Lowville, New York. Studying Mechanical Eng. @ Suny Canton
Posts: 606
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 8
Thanked 6 Times in 6 Posts
Feedback Score: 0 reviews
It a regular thing my 99 250 does it in the mornings too. I have tested all my glow plugs and they are all good so it just standard operation for them from what i have read on here. though id suggest cycling the glow plugs 2 or 3 times it might help a little

FUELED BY HATERS
Jack'em up high.Fat chicks cant jump!

E99 7.3 F-250XLT



304,345 miles and still running strong
ext cab
DIY 6637 Intake
5in straight pipe to Aussie stacks
PHP 6pos
Boost,tran,and EGT Gauges
4in lift
Some body rust and oil leaks
CB radio
Pretty Girl sittin next to me
Im_Strokin_ur_Cummins is offline  
post #6 of 25 Old 10-03-2011, 01:49 PM
Compression Ignition Addict
 
ridiculously_necessary's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Blue Springs, MO
Posts: 4,207
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
ohm your glows. if you need some, get them on ebay, motorcraft ZD11 or Beru only.

-Matt

Late 99 (2/99) Black F250, CC LB 4x4 Lariat 214k. All Stock for the moment...

1995 PSD, ext cab, one wheel wonder , 297k miles, 30k on wvo. totaled 5/8/11 RIP This truck is for sale as a parts truck (Jason is about to receive forged rods, and drop kick his PMR's)
DB high torque starter
DIY 6637
Marinco Mod
DIY Electric fuel w/ wvo conversion

"A clean house is a sign of a mis-lead life."
ridiculously_necessary is offline  
post #7 of 25 Old 10-03-2011, 03:51 PM
JEL
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 394
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Mine did that when the glow plug relay kicked the bucket. I bet it's either that or plugs as others have mentioned. You can improve the relay with the Stancor relay mod.
JEL is offline  
post #8 of 25 Old 10-03-2011, 06:56 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
irishluck's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 419
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Quote:
Originally Posted by JEL View Post
Mine did that when the glow plug relay kicked the bucket. I bet it's either that or plugs as others have mentioned. You can improve the relay with the Stancor relay mod.
so how do i do that?
irishluck is offline  
post #9 of 25 Old 10-03-2011, 08:21 PM
Banned
 
Join Date: Oct 2009
Location: Riverside/Norco, Ca
Posts: 3,771
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 2 reviews
Quote:
Originally Posted by Im_Strokin_ur_Cummins View Post
It a regular thing my 99 250 does it in the mornings too. I have tested all my glow plugs and they are all good so it just standard operation for them from what i have read on here. though id suggest cycling the glow plugs 2 or 3 times it might help a little
NO point to cycle, the glow plugs stay on for up to 2 minutes, the WTS light is just a idiot light.
Dietoremain is offline  
post #10 of 25 Old 10-03-2011, 08:53 PM
JEL
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 394
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by irishluck View Post
so how do i do that?
Welcome to guzzle's Stancor GPR replacement Mod Web Page
JEL is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome