Throttle Positon Sensor - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 Old 10-06-2010, 05:03 PM Thread Starter Rookie
Join Date: Oct 2010
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Throttle Positon Sensor

I have a 2002 7.3 one ton. Start the truck and it immediately idles. Step on the accelerator...nothing.....
Im told its the TPS.

No trouble code (I can see). when it first started happening, I would have to wait a couple seconds, then all is normal. Normal thottle response. that was two months ago. Now, however, I have to wait a minimum of thirty minutes. question. Does this sound like the TPS and if so; Do I have to replace the whole pedal assembly or just the sensor? If anyone has had to do this can you share with me the R & R procedure?
Aunerach is offline  
Sponsored Links
post #2 of 3 Old 10-06-2010, 05:15 PM
Compression Ignition Addict
ZachBoyer's Avatar
Join Date: Dec 2007
Location: Ocala, Florida
Posts: 725
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
I believe you can just replace the sensor...

If it starts working after awhile it sounds like a computer problem. The sensor either works or doesnt but the computer can be tricky like not working one minute and working another. Usually

2005 F250 6.0 King Ranch Crew Cab Short Bed 4X4
4" Turbo Back Straight Pipe
Sinister EGR Delete
Sinister Coolant Filter
Cat EC-1 Coolant

ZachBoyer is offline  
post #3 of 3 Old 03-24-2012, 12:26 AM
SUCIO's Avatar
Join Date: Dec 2010
Posts: 53
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I just had this happen to me a few hrs ago. Started the truck, put it in drive. Truck started idleing fwd then as I gave it some throttle and nothing. No response at all. I put it in reverse then back to fwd and the truck reacted perfectly fine after that. I have no idea what it could be.

1999 F-350 7.3L, 4x4, AT ,6.0L Cooler, 4" Pinnacle Performance straight pipe exhaust, Warn locking hubs, Edge Juice w/attitude monitor for gauges, SCT SF3 Tuner, BD Billet Wheel, 4" Lift kit, 35x12.50x17" Nitto Trail Grapplers with 17" x 9" Unique Soft 8 wheels, DIY Tymar intake, Zoodad mod
SUCIO is offline  
Sponsored Links

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome