Bizzare electrical problem I'm thinking could be an Ignition Switch - Ford Powerstroke Diesel Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 16 Old 10-06-2010, 01:22 PM Thread Starter
Member
 
SButler83's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 78
Thanks: 6
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Exclamation Bizzare electrical problem I'm thinking could be an Ignition Switch

2003 F350 7.3 Crew Cab XLT 4x4, power pedals, windows, backing sensors... pretty much loaded electronically.

Anyway, recently my wife has said that when she starts it up in the morning, the truck always starts right up and runs well, but sometimes the interior electronics don't work for the first couple minutes.

Before I get into it I wanted to run it by you guys first.

Any other tests I should perform?

Steve in Central CA

'03 F350 CCSB FX4 w/ 7.3L & 4R100, Factory Tech Valve Body, DP Tuner, AIS Intake, & Banks 4" Monster Exhaust 232K MI

'02 F350 SCSB 4x4 OFF Road w/ 7.3 & 6 speed - DP Tuner, AIS Intake, MBRP 4", F650 Dash Mod, AirLift w/ OBA, 223K MI

'97 F350 CCLB 4x4 7.3 & 5spd. 3-3.5" exh, wayne hanson bumper w/ 12k winch, Nelson rear bumper, Gooseneck, 410K

Last edited by SButler83; 10-07-2010 at 09:02 AM.
SButler83 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 16 Old 10-06-2010, 05:14 PM
Compression Ignition Addict
 
ZachBoyer's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Ocala, Florida
Posts: 725
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Open the Door and close it again. My truck does it every now and then as well.

By interior electronics you mean the radio and windows.

when my truck does it the radio doesnt turn on and I cannot roll up or down the windows for 45 or so seconds. Just open your door and shut it again and it all works

2005 F250 6.0 King Ranch Crew Cab Short Bed 4X4
-MODS-
4" Turbo Back Straight Pipe
Sinister EGR Delete
Sinister Coolant Filter
Cat EC-1 Coolant


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
ZachBoyer is offline  
post #3 of 16 Old 10-06-2010, 05:33 PM
shaking things up

 
jethro's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: wexford-Pa
Posts: 3,650
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
could be the gpr pulling power and the alternator/batts are going bad and can't keep up

389.14 HP 726.00 TQ
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
96 f-350 7.3 with a 5 speed
3 in DP
4 in ex. to 5 in aussies
custom traction bars
TW chip 6 pos
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

IDM mod
SD IC
HPX
D66
casserly 2's
custom fuel with an AIRDOG 2
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

910's
*17 TE modded hpop
ebpv gutted
pedestal gutted
gutted ccv elbow
clutch pedal fix

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
facebook- Graham Maxwell
jethro is offline  
post #4 of 16 Old 10-06-2010, 05:52 PM
Compression Ignition Addict
 
ZachBoyer's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Ocala, Florida
Posts: 725
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Its intermittent and random. happend to me 3 days in a row then didnt happen for a month. then 1 day etc.

2005 F250 6.0 King Ranch Crew Cab Short Bed 4X4
-MODS-
4" Turbo Back Straight Pipe
Sinister EGR Delete
Sinister Coolant Filter
Cat EC-1 Coolant


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
ZachBoyer is offline  
post #5 of 16 Old 10-07-2010, 01:14 AM Thread Starter
Member
 
SButler83's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 78
Thanks: 6
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
That sounds about like what I've got going on, ZachBoyer... at least how it was described to me. She wasn't sure what's going on with the A/C at the time it occurs, but if the A/C blower is independent of it that may indicate the accessory relay vice the ignition switch.

Steve in Central CA

'03 F350 CCSB FX4 w/ 7.3L & 4R100, Factory Tech Valve Body, DP Tuner, AIS Intake, & Banks 4" Monster Exhaust 232K MI

'02 F350 SCSB 4x4 OFF Road w/ 7.3 & 6 speed - DP Tuner, AIS Intake, MBRP 4", F650 Dash Mod, AirLift w/ OBA, 223K MI

'97 F350 CCLB 4x4 7.3 & 5spd. 3-3.5" exh, wayne hanson bumper w/ 12k winch, Nelson rear bumper, Gooseneck, 410K
SButler83 is offline  
post #6 of 16 Old 10-07-2010, 03:40 AM
Compression Ignition Addict
 
ZachBoyer's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Ocala, Florida
Posts: 725
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Let me know what ya find. This is one of those things that could take awihle to find.

2005 F250 6.0 King Ranch Crew Cab Short Bed 4X4
-MODS-
4" Turbo Back Straight Pipe
Sinister EGR Delete
Sinister Coolant Filter
Cat EC-1 Coolant


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
ZachBoyer is offline  
post #7 of 16 Old 10-07-2010, 05:10 PM
Compression Ignition Addict
 
Nosparkplugs's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: East central IL
Posts: 218
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I've got the same thing going on and from what i have researched its the gem. Its a box above the fuse box that runs all non powertrain electronics.

Early 99 f-250 cab and half longbed 4" intake and exhaust edge evolution II(for egt and boost guage only), trans temp guage trucool max 40K, TW 6 pos
Nosparkplugs is offline  
post #8 of 16 Old 10-07-2010, 05:19 PM
Compression Ignition Addict
 
Mikey's250's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Savannah,Ga
Posts: 2,800
Thanks: 4
Thanked 2 Times in 2 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I have this happen to me sometimes. But I never had a problem until I had remote start/ alarm put on, I had all kinds of trouble with the way the ppl hooked it up. Im still pretty sure thats the problem because they replaced the system when it happened the first time and it didnt do it again till last week. When mine does it the gauges wont work and sometimes wont start
Mikey's250 is offline  
post #9 of 16 Old 11-12-2010, 03:14 PM Thread Starter
Member
 
SButler83's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 78
Thanks: 6
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Mikey, funny you mention this as this truck had an alarm installed as well. The brain box was removed, but the harness is still there with a lot of taps and such installed at the brain box behind he radio, the ignition switch, and a couple others.

Also, when I saw it today my gages didn' work as well. As far as I can tell the truck didn' have a remote start.

Steve in Central CA

'03 F350 CCSB FX4 w/ 7.3L & 4R100, Factory Tech Valve Body, DP Tuner, AIS Intake, & Banks 4" Monster Exhaust 232K MI

'02 F350 SCSB 4x4 OFF Road w/ 7.3 & 6 speed - DP Tuner, AIS Intake, MBRP 4", F650 Dash Mod, AirLift w/ OBA, 223K MI

'97 F350 CCLB 4x4 7.3 & 5spd. 3-3.5" exh, wayne hanson bumper w/ 12k winch, Nelson rear bumper, Gooseneck, 410K
SButler83 is offline  
post #10 of 16 Old 11-12-2010, 08:11 PM
Compression Ignition Addict
 
Mikey's250's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Savannah,Ga
Posts: 2,800
Thanks: 4
Thanked 2 Times in 2 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Well some if not all my problems were due to a shoty wiring job. I had wires hanging and just a little black tape on some. May need to check those wires to make sure ones is not shorting. I cant remember which fuse it was but it was one of the big 20 or 30 amp fuses that kept blowing
Mikey's250 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome