01 7.3L injector problem???????? - Ford Powerstroke Diesel Forum

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 Old 07-30-2010, 06:43 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
01 7.3L injector problem????????

I have an 01 7.3L with 68k miles on it. Started the truck yesterday and went 1/4 mile, truck began to run rough and S.E.S. light came on. I returned home, threw my scanner on for D.T.C's and found nothing. Fuel filter was replaced 600 miles ago. Checked connectors on valve covers all seemed to be o.k.
What next?
Thanks for your response.
jonionthespot is offline  
post #2 of 6 Old 07-30-2010, 11:20 AM
Compression Ignition Addict
 
tubular031's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: WAY north Texas
Posts: 2,409
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Was your scanner just a standard ODB2 reader like autozone has?

Just a basic 01 F350 CCLB SRW -Good from a far but far from good
tubular031 is offline  
post #3 of 6 Old 07-30-2010, 11:46 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Yes it is, I also have an Edge Evolution. That is giving me a p1316 code, which appears to be involving the IDM. Could be a IDM or a common failure of an injector connector. I have a friend who has a buzz box. I think that will tell me what I need to know.
jonionthespot is offline  
post #4 of 6 Old 08-04-2010, 04:42 PM
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
when you say rough, do you mean lack of power and lack of fuel delivery? im having the same problem. I put in neutural and restart and it goes away. weird!!! it is concerning me cuz its happening more and more. What was the problem with yours? can someone help me out? Thanks Ross. 2001 f250 7.3 powerstroke crewcab 4x4
Rossman012 is offline  
post #5 of 6 Old 08-04-2010, 07:13 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Well folks herre's the good news...... I did a buzz test and cyls 2,6 were open. That is the drivers side. Pulled the valve cover and VIOLA!!!! the injector harness inside the valve cover came un-connected!!!!! I re-connected the harness, installed valve cover and all is well..
And you were expecting me now to tell you the bad news, well this story has a happy ending. Has been running fine now for three days. Dealer would has very easily charged me a new gaskey, wire harness plus IDM on top of the diagnosis. Hope this helps some of you.
jonionthespot is offline  
post #6 of 6 Old 09-16-2010, 03:46 AM
Powerstroke.org Fanatic
 
GIMAMMOTH's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: sanford fl
Posts: 104
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
im having the same problem, i had to replace my idm , it ran fine for two weekan an has started having problems again, ill have to chack my harness again but a buzz test on the injectors said #3 was weak..

GIMAMMOTH- 1997 F250 5 TONS 74'' tires
BLING 1999.5 F350 OVERSON 2.5 TONS 53'' tires
BLING TOW 2000 F350 DUALLY 22.5 wheels an tires

ALL HAVE 7.3S






GIMAMMOTH is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome