question about the vac pump/defrost issue - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 16 Old 03-03-2010, 01:21 PM Thread Starter
Serving Our Country!
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 300
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
question about the vac pump/defrost issue

my hvac is stuck on defrost so i did the usual and ck all my vac lines. i found a broke vac line for my hub, where the bracket is for the 3 lines for my driver front wheel where they meet by the frame. so i fixed that, but my 4 wheel has always worked even with that broke line (well at leat the other hub was engaged) and 4 low worked. but my vac pum never comes on its dead quiet. so you would think that the pump is bad. but my question is if the pump never comes on why does the 4wd work. im gona test the pump later when i get a multimeter.

nismofan240 is offline  
post #2 of 16 Old 03-03-2010, 01:41 PM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: May 2009
Location: western Clay co. Indiana
Posts: 224
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
You need to make sure the hubs disengage- maybe they are seized up, locked in all the time. Lift the front end of the truck and spin the wheel to check. You should be able to hear the pump when you are waiting to start.

Late 99 F250 ext. cab 4x4 Lariat 7.3
robthebuilder is offline  
post #3 of 16 Old 03-03-2010, 02:08 PM
Compression Ignition Addict
 
Zaairman's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Wright City, MO
Posts: 3,030
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 12 Post(s)
Thanks: 7
Thanked 18 Times in 18 Posts
Feedback Score: 1 reviews
You need a new vacuum pump and it sounds like your 4x4 hubs are already locked. Had the same issues with my truck.

Zach
2000/2006ish Ford F-250 Larryette 7.3 Powerstroke 4x4
5" Sewer Pipe Exhaust (video clip), DIY 6637 Intake, Wicked Wheel'd, De-foiled, Missing EBPV, Edge Juice with Attitude, Few leaves added here and there, 35" BFGs, 16x10 Eagle Alloys, Alpine W200

SLAPS Member #153
Zaairman is offline  
post #4 of 16 Old 03-03-2010, 04:12 PM
Member
 
CYates73's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: san antonio
Posts: 87
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
the question is does it say it engages just when you do it auto? or do you have to get out and lock the hubs? but either way your vac pump is shot... it should be on... i can hear mine when im sittin in my truck to start it...

2002 7.3L
4 door 4x4
AFE stage 2 extreme
zoodad mod
4" magnaflow from turbo back
4-6" tip
TSD 6 position chip
stock, high idle, economy (80), tow (80), hot 1 (120), hot 2 (140)
10.5" BDS lift
40/17R16.5 ground hawgs
16.5" x 14" weld racing rims
autometer c2 gauges, trans temp, pyro, boost
6.0 trans cooler conversion
CYates73 is offline  
post #5 of 16 Old 03-03-2010, 07:09 PM Thread Starter
Serving Our Country!
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 300
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
yea the pump is shot, i threw my buddies pump on there and it worked great. my hubs are in auto, and the 4 wheel works great even with the crap pump. gona try to source a pump.

nismofan240 is offline  
post #6 of 16 Old 03-03-2010, 07:53 PM
Compression Ignition Addict
 
Zaairman's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Wright City, MO
Posts: 3,030
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 12 Post(s)
Thanks: 7
Thanked 18 Times in 18 Posts
Feedback Score: 1 reviews
I think your hubs are shot too then. Reach behind the tire and grab the U joint at the knuckle... If you can't turn it, then your hubs are locked.

Zach
2000/2006ish Ford F-250 Larryette 7.3 Powerstroke 4x4
5" Sewer Pipe Exhaust (video clip), DIY 6637 Intake, Wicked Wheel'd, De-foiled, Missing EBPV, Edge Juice with Attitude, Few leaves added here and there, 35" BFGs, 16x10 Eagle Alloys, Alpine W200

SLAPS Member #153
Zaairman is offline  
post #7 of 16 Old 03-04-2010, 04:37 AM Thread Starter
Serving Our Country!
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 300
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
hubs should be fine, it goes in and out of 4 wheel great.

nismofan240 is offline  
post #8 of 16 Old 03-04-2010, 05:56 AM
Compression Ignition Addict
 
Zaairman's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Wright City, MO
Posts: 3,030
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 12 Post(s)
Thanks: 7
Thanked 18 Times in 18 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Quote:
Originally Posted by nismofan240 View Post
hubs should be fine, it goes in and out of 4 wheel great.
I realize that... but with ZERO vacuum, your hubs will NOT autolock, which is why I'm saying you need to check your hubs to make sure they're not already locked.

Zach
2000/2006ish Ford F-250 Larryette 7.3 Powerstroke 4x4
5" Sewer Pipe Exhaust (video clip), DIY 6637 Intake, Wicked Wheel'd, De-foiled, Missing EBPV, Edge Juice with Attitude, Few leaves added here and there, 35" BFGs, 16x10 Eagle Alloys, Alpine W200

SLAPS Member #153
Zaairman is offline  
post #9 of 16 Old 03-04-2010, 07:19 AM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: May 2009
Location: western Clay co. Indiana
Posts: 224
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Yeah, like I said in the second post. lol

Late 99 F250 ext. cab 4x4 Lariat 7.3
robthebuilder is offline  
post #10 of 16 Old 03-04-2010, 09:39 AM
Compression Ignition Addict
 
Zaairman's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Wright City, MO
Posts: 3,030
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 12 Post(s)
Thanks: 7
Thanked 18 Times in 18 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Quote:
Originally Posted by robthebuilder View Post
Yeah, like I said in the second post. lol
Yeah, I know...


Nismo, rule #1, never trust old factory autocrap hubs. They're crap. At best.

Zach
2000/2006ish Ford F-250 Larryette 7.3 Powerstroke 4x4
5" Sewer Pipe Exhaust (video clip), DIY 6637 Intake, Wicked Wheel'd, De-foiled, Missing EBPV, Edge Juice with Attitude, Few leaves added here and there, 35" BFGs, 16x10 Eagle Alloys, Alpine W200

SLAPS Member #153
Zaairman is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome