What the? 01 E40D help - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-08-2008, 11:53 AM
Premium Member
 

Join Date: Jan 2008
Location: Hanford
Posts: 91
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
What the? 01 E40D help

Hi everyone,
Well, not sure what's up here. Came home from work yestorday. There's a highway crossing that needs a bit of humpf to get across. Something didn't feel right. Then at other stop signs, it isn't shifting from 1st to 2nd. Doesn't happend all the time. Figured I had some time to check it out. Today went for a long trip. Now is happening allot, 80% of the time, and now the OD light is flashing. Other shifts are now being effected. Feels like a slight clutch vibration from 1st to 2nd. Other gear shift transitions fine, but some times delayed. Very slow take off, still happends, hard take offs, still happends. But as said, both at about 80% of the time. Was just serviced at dealer in Feb.

Only change's in the time I've had it back from the shop is did Ford AIS and CCV mods two weeks ago. About a month and half ago, put the banks power pack chip back in (they say 105hp).

question:
1- Did I hurt it by taking off to hard to often?

2- As some know, I was in a big front end hit last year. Trans cooler smashed and leaked. Do not see any fluid leaks. Checked fluid, looks clean and full. Could something have happend to the trans at inpact and very hard stop?
P.S. Trans gauge has not worked sence hit. I think it's wiring, but?

At a loss here. Have ScanGauge II, and no codes shown / saved. Will go to Ford Monday, but a bit hurting for the weekend, and want to know what others think or know about this condition.

Thanks all.

Last edited by Brickhouse; 11-08-2008 at 12:42 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 11-09-2008, 07:12 AM
Premium Member
 

Join Date: Jan 2008
Location: Hanford
Posts: 91
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Anouther thing, It was hard to read the level stick, even after many tries. Reading looked to be just above normal when hot. As in just above the white guage onto the rod. I just checked it this morning when cold. Read the same, looks slightly above level guage, same spot.

Could this problem be from to much fluid? I did just have an engine oil change a two weeks ago. Maybe they added fluid?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 11-09-2008, 07:29 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: May 2008
Location: Albuquerque
Posts: 781
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
man if the od light is flashing i think you have a tranny code.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 11-09-2008, 08:00 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Oct 2007
Location: murfreesboro TN.
Posts: 887
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
you may need this.
Complete E4OD High Performance T
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 11-09-2008, 08:29 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Oct 2007
Location: Asheville/Fairview, NC
Posts: 4,775
Thanks: 6
Thanked 4 Times in 4 Posts
Feedback Score: 0 reviews
IF your truck is an 01, you don't have the E40D. You have the 4r100

They stopped making the E4OD when the superduty's came out, and switched to the 4R100.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 11-09-2008, 08:32 AM
Shade tree mechanic


 

Join Date: Mar 2008
Location: Lake Tapps, Wa.
Posts: 8,286
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
i am not this if this will help, but dont you have the 4r100 in your 01? or is this a different truck than in your sig?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 11-09-2008, 08:33 AM
Shade tree mechanic


 

Join Date: Mar 2008
Location: Lake Tapps, Wa.
Posts: 8,286
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Quote:
Originally Posted by CoalRollinRoosterCruiser View Post
IF your truck is an 01, you don't have the E40D. You have the 4r100

They stopped making the E4OD when the superduty's came out, and switched to the 4R100.
beat me to it
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 11-09-2008, 09:03 AM
Premium Member
 

Join Date: Jan 2008
Location: Hanford
Posts: 91
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Well, here's the info off the trans.

tag

6W 1C3P-EA
PRB-DL
00038158
BD-1C09

On trans casting REF81P-7006-CA

GearVenders tailshaft states GV E40D

01 F550

Whos got a parts book for trans verification. Anything ells to look for on the trans to ID what IS installed? Pan has info but didn't look informitive.

I looked at above link, and the pan is the same. Is there a difference in pans from the E40D and the 4R100?
http://www.thedieselgarage.com/projects/e4od/163.jpg

Last edited by Brickhouse; 11-09-2008 at 03:37 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 11-09-2008, 11:13 AM
Premium Member
 

Join Date: Jan 2008
Location: Hanford
Posts: 91
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Hello again all, well I went looking for a scanner and got lucky. A trans guy hooked me up.

No current codes. Just old codes, that may be because of the gearvenders over drive.

After driving with a snap on MT2500 scanner attached. He states the 1 & 2 shift solinoids were staying on at same time. Tork convertor running good. States replace valve body and solinoids. What do you all think? Plus, O/D flashing, and no code came up. And, down shfting coming to stop light now being felt. Like putting on the brakes, but not yet. Like falling into 1st early. Nice little jolt I can say.

Old codes in memory were:
p0733 Gear 3 incorrect ratio
p0783 3-4 shift error
p0782 2-3 shift error
p0781 1-2 shift error
p0732 gear 2 incorrect ratio

But he states more than likly due to gear venders O/D.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 11-23-2008, 07:09 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2006
Posts: 1,166
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
3 most possible causes, most frequent first.
Bad diode. This is not electrical. It's a 2nd gear holding piece.
sticking 1-2 shift valve. caused by metal
bad solenoid body. never seen it, but still possible.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 04:31 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors