Tranny question - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-08-2008, 10:30 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2007
Location: Arnold, Mo
Posts: 1,567
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Tranny question

Tuesday I was pulling 8,000#'s at 70mph tanny temp was 165. Then all of a sudden tranny starts to slip rpm was jumping all over and temps rose to 235 before I could get off the highway. I recently installed a Banks 6-gun chip but it was on the stock setting. It would not shift into overdrive for the rest of the way home 470 miles. I took it to a tranny shop and they said it shifted fine for them and nothing was wrong with it (no codes except for the ones from pulling the chip out). I get it back and it barely shifts into overdrive (can't feel any shift), turn on the power and it won't shift into od at all. I think it is time for a rebuild, what do you guys think?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 08-08-2008, 10:31 AM
Almostdunfukinwidit


 

Join Date: Nov 2006
Location: Trempealeau, WI
Posts: 31,018
Thanks: 109
Thanked 95 Times in 87 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via Yahoo to Dave
Take it to a better tranny shop.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 08-08-2008, 11:07 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2007
Location: Arnold, Mo
Posts: 1,567
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
That's the plan. The Banks system ain't that powerful only 63 hp 120 ft. lbs of torque.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 08-08-2008, 11:09 AM
Almostdunfukinwidit


 

Join Date: Nov 2006
Location: Trempealeau, WI
Posts: 31,018
Thanks: 109
Thanked 95 Times in 87 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via Yahoo to Dave
True but even that without properly tuning the tranny can cause damage.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 08-08-2008, 11:14 AM
Powerstroke.org Sponsor

 

Join Date: Oct 2006
Location: Ventura County, CA
Posts: 20,361
Thanks: 23
Thanked 23 Times in 14 Posts
Feedback Score: 2 reviews
Send a message via AIM to Raul@Stealth Automotive
Quote:
Originally Posted by Dave View Post
True but even that without properly tuning the tranny can cause damage.
i agree.....
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 08-08-2008, 11:26 AM
Banned
 

Join Date: Feb 2008
Location: Northampton,MA
Posts: 792
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to blizzardwarrior7
I dont recall the banks chip doing much, if anything for the tranny..
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 08-08-2008, 11:30 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2008
Location: nicholasville ky.
Posts: 2,138
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
is this the first time you ever pull this much or do you pull it often?
it might have just over heated?
did you check your trans fluid?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 08-08-2008, 11:51 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2007
Location: Arnold, Mo
Posts: 1,567
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Pull more than that fairly frequently. It didn't overheat until after it wouldn't shift into od. Truck was on stock setting when this happened. Trans fluid was fresh and full and didn't even smell burnt afterwards. Trans shop put in new filter and fluid and it still shifts bad. I'm having another shop drive it on Monday and I will probably have them rebuild it.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 08-08-2008, 11:56 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2007
Location: Arnold, Mo
Posts: 1,567
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Dave View Post
True but even that without properly tuning the tranny can cause damage.
Yeah I hear you. It has only been on the truck for 50 miles or so. The shop I'm going to take it to did my brothers a couple of years ago and he hasn't had a problem yet. So i guess we will see.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 04:35 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors