Shift Solenoid 3 Not reading using AE Scanner. - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-15-2011, 04:04 AM
Banned

 

Join Date: Jul 2008
Location: Bryan/College Station/Tyler, TEXAS
Posts: 26,348
Thanks: 6
Thanked 6 Times in 5 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Shift Solenoid 3 Not reading using AE Scanner.

The pcm has 3 to read out. 1,2,3. and values of 0 and 1.

When in first, shift solenoid 1 has the value 1 and shift solenoid 2 and 3 are off. shift into second and shift solenoid 1 and 2 read value of 1 and shift solenoid 3 is off still. hit third gear and shift solenoid 1 goes back to 0, shift solenoid 2 is still reading value of 1, but shift solenoid 3 still reads 0. then fourth comes and tc locks. shift solenoid 2 goes to a value of 0 and shift solenoid 3 still doesn't read anything....still.

Why is there a reading for shift solenoid 3 if I don't get anything from it.

I decided to try reverse. hit the gas and shift solenoid 1 is lit and stays lit. 2 and 3 do not light up.

I'm lost on why I have a third shift solenoid if it doesn't get used or why is it not reporting back to me.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 01-15-2011, 08:00 AM
Banned
 

Join Date: Oct 2007
Location: Northern Arizona
Posts: 332
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
There is no shift solenoid 3. Shift solenoid A and B, TCC solenoid, Coast Clutch solenoid, EPC solenoid, TFT sensorr.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 01-15-2011, 08:03 AM
Banned

 

Join Date: Jul 2008
Location: Bryan/College Station/Tyler, TEXAS
Posts: 26,348
Thanks: 6
Thanked 6 Times in 5 Posts
Feedback Score: 1 reviews
That makes sense then. But why would the pcm put a reading out for it then? Or AE?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 01-15-2011, 08:06 AM
Banned
 

Join Date: Oct 2007
Location: Northern Arizona
Posts: 332
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I dont know. I think maybe AE has a place to detect a third.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 01-15-2011, 08:11 AM
Banned

 

Join Date: Jul 2008
Location: Bryan/College Station/Tyler, TEXAS
Posts: 26,348
Thanks: 6
Thanked 6 Times in 5 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Ok then thats good. I was getting concerned that something wasn't working in the trans.

Thanks man.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 01-15-2011, 03:47 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2006
Posts: 1,166
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
That's probably a*e's way of id'ing the coas cl solenoid. Put the trans in gear, then press the od cancel button. That solenoid should now show on...
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 01-15-2011, 07:16 PM
Banned

 

Join Date: Jul 2008
Location: Bryan/College Station/Tyler, TEXAS
Posts: 26,348
Thanks: 6
Thanked 6 Times in 5 Posts
Feedback Score: 1 reviews
i was using the tc lock here and there and od off. never saw it come on. the sensor for the off light did work tho when it was flashing from the tc error.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 01-16-2011, 08:29 AM
Banned
 

Join Date: Oct 2007
Location: Northern Arizona
Posts: 332
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
What codes did you pull? Whats wrong with the tranny?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 01-16-2011, 12:34 PM
Banned

 

Join Date: Jul 2008
Location: Bryan/College Station/Tyler, TEXAS
Posts: 26,348
Thanks: 6
Thanked 6 Times in 5 Posts
Feedback Score: 1 reviews
The errors I got on that day was
P1670
P1249
P0743
P1211

the P0743....Torque Converter Clutch Circuit Electrical

that was the only trans code i had. but that comes from my manual tc lock i have which causes the off light to blink when locked.

whats wrong? nothing really. I have been trying to track down mpgs issues and was told to look at the trans now. but it doesnt slip really so i think the trans is ok at this point.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 01:25 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors