strange trans problem - Ford Powerstroke Diesel Forum

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 Old 09-27-2010, 01:07 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
strange trans problem

I have a 02 Ford Excursion 7.3 Diesel 4X4 with 156,000 miles on it I've owned it since new. When I drive it for at least 40 minutes the OD light starts flashing it won't go into overdrive and it won't go into reverse but when I come to a stop and let it sit for awhile its fine everything works??? If I just drive short distances its fine. Any suggestions
bigcove is offline  
post #2 of 7 Old 09-27-2010, 01:13 PM
Compression Ignition Addict
 
Coalroller68's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: WI
Posts: 315
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Do you have any mods on it? The OD light means there is a code now stored in there and you have 1 week to get it out. Sounds like the trans is slipping, and but check the codes. Maybe its the pump or.. It cold be anything really.. The important thing is check the codes, find someone with a scanner and hook it up because it could be something simple or something very expensive and until you find out you wont know for sure.
Coalroller68 is offline  
post #3 of 7 Old 09-27-2010, 04:33 PM
Member
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 48
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
mine did the same thing yesterday. getting a scan on it tomorrow. why only one week to get it fixed tho?
burl09 is offline  
post #4 of 7 Old 09-27-2010, 04:36 PM
Powerstroke.org Rookie
 
Mark_K's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Codes will stay in memory for about one month, not one week.

Mark
Former Ford Automatic Transmission Engineer 1988-2007
Mark_K is offline  
post #5 of 7 Old 09-27-2010, 04:47 PM
JJR
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Nov 2006
Location: Omaha
Posts: 304
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Sounds like symptoms of loose center support bolts. Pretty common problem and some what simple fix. My truck had the same problem.
JJR is offline  
post #6 of 7 Old 09-28-2010, 03:19 PM
Member
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 48
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
is there a write up on this ?
burl09 is offline  
post #7 of 7 Old 11-04-2010, 12:47 AM
Banned
 
Join Date: Dec 2009
Location: Zion, IL
Posts: 487
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
this could be a lot more. sometimes a trans going bad will do this. it wont go in reverse because the gear or clutch is burned out. also the fluid is nice and thick when its cold and helps it...but when its warmed up it will get thin causing the problems again
Colinnewbrey is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome