trans temp question - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-16-2010, 02:41 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2006
Location: Lockport IL
Posts: 4,297
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 7 reviews
Send a message via AIM to dereku
trans temp question

I normally see 140 max as a trans temp when I am really getting on it. until the other day I seen 190 I noticed I had a trans leak and I was low on fluid. Ambient temps were around 75.

now I fixed it and did a full trans flush and I am now seeing 150-160 at all times. What could cause this? a different grade of trans fluid used? I used valvoline mercon dextron it said it was compatible.

I have a 6oh cooler and a b&m trans pan.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 04-16-2010, 02:44 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2009
Location: Grande Prairie
Posts: 1,033
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via MSN to dusted4eva
Dirty cooler maybe?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 04-16-2010, 02:46 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2006
Location: Lockport IL
Posts: 4,297
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 7 reviews
Send a message via AIM to dereku
internally dirty? or externally? I checked all the cooler lines and they were all hot so fluid was flowing it wasnt going through the bypass tube.

how would I clean it?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 04-16-2010, 02:49 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2009
Location: Grande Prairie
Posts: 1,033
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via MSN to dusted4eva
I'm thinking externally dirty, just throwing ideas out. Trans flush, is that a good thing. I hear some guys say that old deposits can collect in the TC and when flushed it relocates itself in the trans and cooler lines.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 04-16-2010, 02:52 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2006
Location: Lockport IL
Posts: 4,297
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 7 reviews
Send a message via AIM to dereku
well I call it a flush it is really just a draining of the pan and lines then I refill it. I guess I will take a shop vac and clean it out.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 04-16-2010, 02:53 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2009
Location: Grande Prairie
Posts: 1,033
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via MSN to dusted4eva
Here is a link.

http://www.powerstroke.org/forum/99-...sion-temp.html
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 04-16-2010, 05:09 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2006
Location: Lockport IL
Posts: 4,297
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 7 reviews
Send a message via AIM to dereku
I just cleaned out my cooler and refiled it and it was still at 150 after sitting for an hour I think it is that stupid bypass tube that serves a good purpose until it gets stuck
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 04-16-2010, 06:03 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2006
Location: Lockport IL
Posts: 4,297
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 7 reviews
Send a message via AIM to dereku
Another dumb question to add after doing some reading I noticed that somepeople say use mercon/detron III only. I used a fluid that was mercon dextron compatible, am I ok with that? it said on the back it was good for any mercon rating.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 04-19-2010, 03:49 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2006
Location: Lockport IL
Posts: 4,297
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 7 reviews
Send a message via AIM to dereku
Spoke to brian and he said the fluid us fine but I still don't get the temps. In my opinion my TC is blown again. So 2 BTS trans' in 18 months and I baby my truck???
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 04-20-2010, 09:22 PM
Member
 

Join Date: Aug 2009
Location: norfolk, va - hillsboro IL
Posts: 62
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
my truck when i just drive around town my edge evo started flashing trans over heat at 200 but when i looked at my stock temp it was on the cool side i just changed the fluid and filter but my ? is dosent the evo read off the same sensor as the stock gauge if so why dont they read the same?? fast response please gettin ready to take a 15hr trip on thurs
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 08:59 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors