4r100 problems - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-15-2010, 09:14 AM
Member
 

Join Date: Feb 2010
Location: marshall, tx
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
4r100 problems

Trans problem? truck does not want to shift 1/2, 2/3, 3/4, and when in reverse it goes about 30 ft. and it feels like the brakes lockedup. 2002 f-250 185k,4x4 no power mods. installed sonnax shift kit at 35k. had bullydog chip and 18k before no shift mods on chip. Problaby toast?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 04-15-2010, 02:15 PM
Member
 

Join Date: Feb 2010
Location: marshall, tx
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
changed fluid and filter. not to bad, a little bit of fine particles on magnet. looks like filter clogged up.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 04-15-2010, 04:54 PM
Member
 

Join Date: Feb 2010
Location: marshall, tx
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
got the ae out and these are the codes
u1950 ubp communications error
p603 kam , reset with ae did not come back
p 0781 1-2 shift malf
p 0783 3-4 shift malf
issues with reverse are gone.

any suggestion on monitoring it? thanks
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 04-16-2010, 03:53 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2006
Posts: 1,182
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Y0u mean it has no upshifts at all???
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 04-17-2010, 08:02 AM
Member
 

Join Date: Feb 2010
Location: marshall, tx
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
well it will shift from 1-2 when i let off the fuel at speed, 2-3 no issue, 3-4 not at all. monitored temps and shifts with ae and the computer was calling for shifts but the the third shift never was called for. when o/d switch is off it seems to shift much better. this last test the o/d switch started blinking and the temp was reading 189 degrees according to the ae.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 04-17-2010, 03:55 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2006
Posts: 1,182
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
If the throttle sensor is reading high, the shifts will be very late and 4th may not happen.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 04-18-2010, 10:40 AM
Member
 

Join Date: Feb 2010
Location: marshall, tx
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
changed out pedal 2 months ago on a witch hunt before i bought the ae, i do remember getting the tps high fault with ae first time i connected cleared the fault and have not gotten it again, changed to the original pedal. the laptop i use with ae is out of commission. Tested it did not shift, now the o/d is blinking as soon as i shift into drive. thanks
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 04-18-2010, 05:34 PM
Member
 

Join Date: Feb 2010
Location: marshall, tx
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
just thinking that my temperature issue may be the trans cooler plugged up, before i changed my trans filter, and fluid, i use a trans flush product sea foam trans flush, maybe it moved something out of the tc and into bypass or trans cooler, the reason i think this is because after i did this, my issue with reverse disappeared. and before did not have the flashing o/d light and temp issue . Any thoughts?

Last edited by thughes; 04-18-2010 at 05:38 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 04-21-2010, 05:29 PM
Member
 

Join Date: Feb 2010
Location: marshall, tx
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
dropped line from trans cooler it flows, changed out differential speed sensor no change. o/d light does not flash anymore, thinking valve body.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 05-05-2010, 04:57 AM
Member
 

Join Date: Feb 2010
Location: marshall, tx
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
new codes
p0733 gear 3 incorrect ratio
p0732 gear 2 incorrect ratio

taking to trans shop today,
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 09:48 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors